Gminny Festiwal Bożonarodzeniowy w Alwerni

Już po raz piąty dwa stowarzyszenia: Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Porębie- Żegoty oraz Stowarzyszenie Młoda Alwernia zorganizowały Gminny Festiwal Bożonarodzeniowy. W tym roku w przesłuchaniach festiwalowych w dniu 15.01.2015 r. wzięło udział 8 grup. Łącznie 190 dzieci i młodzieży.

Uczestników oceniało jury w składzie:
- Michał Hachlowski - Aktor, Dyrektor Artystyczny Narodowego Teatru Edukacji im. Adama Mickiewicza we Wrocławiu,
- Małgorzata Wrześniewska - Dyrektor Powiatowego Młodzieżowego Domu Kultury w Trzebini,
- Marzena Pierzchała Dudek - Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Babicach
i przyznało następujące nagrody:

• Nagroda GRAND PRIX – Przedszkole Samorządowe w Regulicach
  • I Nagroda w kategorii Szkoły Podstawowe – Świetlica „Słoneczny Kram” z Okleśnej
  • I Nagroda w kategorii Przedszkola – Przedszkole Samorządowe „Fantazja” z Kwaczały.

Finał Festiwalu odbył się 18.01.2015 r. w Remizie OSP Alwernia o godz. 16,00. W koncercie laureatów wystąpiły trzy grupy: Gimnazjum w Brodłach, Świetlica "Słoneczny Kram" z Okleśnej oraz Przedszkole Samorządowe w Regulicach.

Koncert Laureatów przy wypełnionej po brzegi Sali w Remizie brawurowo prowadzili Edward Majchrowski - członek Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga oraz Marek Skowronek - członek Stowarzyszenia Młoda Alwernia. W Koncercie Laureatów uczestniczyło wielu zaproszonych gości, w tym: Burmistrz Gminy Alwernia p. Tomasz Siemek, radni Rady Miejskiej w Alwerni, Przewodniczący Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce  Robert Prusak.

W imieniu organizatorów serdecznie dziękujemy: dzieciom i nauczycielom, sponsorom, wolontariuszom, członkom naszych stowarzyszeń bez których Festiwal Bożonarodzeniowy nie mógłby się odbyć.