Lohne - Łęczyce: partnerstwo z sercem

Rodzina Kolpinga przy parafii św. Antoniego w Łęczycach w odpowiedzi na zaproszenie Rodziny partnerskiej z Niemiec, w dniach 21-24.11.2014 uczestniczyła w obchodach 50-lecia ich działalności.

Mieliśmy okazję poznać wszystkich członków RK Lohne oraz przedstawicieli innych rodzin z okręgu Oldenburg, a także zwiedzić miasto i poznać jego historię. Rodzina z Niemiec przyjęła nas bardzo miło i ciepło oraz panowała rodzinna atmosfera. Kontakt z Rodziną z Niemiec nawiązaliśmy wiosną ubiegłego roku, oraz mieliśmy zaszczyt gościć ich w grudniu 2013, gdy przyjechali obdarowując nas masą zabawek, odzieży oraz innych niezbędnych artykułów dla dzieci, który my rozdysponowaliśmy rodzinom potrzebującym z naszej parafii.

W dniach 12-14 grudnia 2014. gościliśmy 2 przedstawicieli partnerskiej rodziny Kolpinga z Niemiec (Lohne) wraz z tłumaczem.
Goście zostali zakwaterowani w Pałacu w Godętowie, a tłumacz skorzystał z gościnności przewodniczącej w Łęczycach. Nasi partnerzy zwiedzili Lębork,  a w drodze powrotnej zakupili sporą ilość ptasiego mleczka którym obdarowali wszystkie dzieci z Słonecznego Przedszkola oraz dwie klasy zerówek w szkole podstawowej w Łęczycach. Odwiedzili również rodziny, które w ubiegłym roku skorzystały z ich pomocy. Tradycją tych wizyt stało się obdarowywanie nas dużą ilością odzieży dla dzieci, zabawek, gier, puzzli, książek. Zwieńczeniem tej wizyty była uroczysta kolacja w Zespole Szkół w Łęczycach z udziałem Wójta Gminy  - Piotra Wittbrodta, Proboszcza Parafii ks. Piotra Tredera a także członków tutejszego Stowarzyszenia Rodziny Kolpinga w Łęczycach.

M. Stenka
Przewodnicząca RK Łęczyce