Dzień Kolpinga w klimacie afrykańskim

Dzień Kolpinga, obchodzony corocznie na początku grudnia na pamiątkę urodzin naszego Patrona dla Ziemi i dla Nieba, był i w tym roku okazją do spotkania całego zespołu Biura i Domu Głównego w Krakowie i wspólnego świętowania. Tegoroczne spotkanie było nietypowe, bo w „klimacie afrykańskim”.  Wysłuchaliśmy  bowiem relacji z wizyty studyjnej w Ugandzie, Rwandzie i Tanzanii - Krzysztofa Wolskiego  - dyrektora Fundacji Dzieła Kolpinga i Sekretarza Naczelnego Związku oraz   Magdaleny Szczudło z  RK Kraków „Klub Celtycki” - specjalistki od fundraisingu i projektów dot. pomocy rozwojowej. Żywy przekaz poparty zdjęciami i filmami  przybliżył działalność i problemy odwiedzanych afrykańskich Rodzin Kolpinga, które są bardzo liczne i mocno akcentują swą więź z kolpingowskimi ideami.  Efektem wizyty, w której uczestniczyli również kolpingowcy z Węgier, Rumunii, Ukrainy i Niemiec,  są wspólne projekty i inicjatywy pomocy, o których szerzej napiszemy już wkrótce.