Seminarium polsko - niemieckie w Essen

W dniach 4-8 czerwca 2014 r. 17 osobowa grupa przedstawicieli polskich Rodzin Kolpinga wyruszyła w podróż do Essen. W grupie, której przewodniczył Prezes Dzieła Kolpinga w Polsce - ks. Józef Jakubiec wraz z Krzysztofem  Wolskim, sekretarzem naczelnym i Robertem Prusakiem, przewodniczącym  Dzieła Kolpinga  znaleźli się także przedstawiciele Rodzin Kolpinga z Bochni, Brzeska, Bieżanowa, Chełmka, Jarosławia, Gdańska, Wadowic, Luborzycy oraz z Rodziny Kolpinga "Klub Celtycki" z Krakowa.

O duchowość zadbał ksiądz Prezes, a o inne przyjemności przedstawiciele niemieckich Rodzin Kolpinga w Essen. Byliśmy zaszczyceni, mogąc uczestniczyć w dyskusji „25 lat przemian demokratycznych w Polsce", w dyskusji panelowej „Proces demokratyzacji w Europie Wschodniej" oraz w spotkaniu na temat  polsko-niemieckich partnerstw w Dziele Kolpinga.

Oprócz oficjalnych spotkań braliśmy udział w spotkaniach prywatnych z przedstawicielami niemieckich Rodzin Kolpinga, na których obie strony starały się pokazać swoje sukcesy. Bardzo sympatyczne okazało się spotkanie z Burmistrzem miasta Essen w Ratuszu oraz  przedstawicielami esseńskich dzielnic. Zwiedziliśmy także przepiękną Katedrę w Essen z X w. z figurą Matki Boskiej Dobrej Rady oraz klasztor OO. Cystersów w Bochum-Stiepel. Tam braliśmy udział w procesji ku czci Matki Boskiej Bolesnej razem z dużą grupą Filipińczyków, a następnie uczestniczyliśmy w Nieszporach, a po nich zostaliśmy ugoszczeni przez opata tego klasztoru pyszną kawą i wspaniałym ciastem. W czasie spotkań czas uprzyjemniał nam 5-osobowy zespół z Kowna „TUTO”, grający na instrumentach dzisiaj już nie spotykanych oraz śpiewający wspaniałymi operowymi głosami soliści. Zespół pokazał wspaniały folklor Litwy.

Przez cały nasz pobyt doświadczyliśmy dużej życzliwości i sympatii ze strony opiekujących się nami członków niemieckich Rodzin Kolpinga. Nasi polscy przedstawiciele dali nam duże poczucie dumy przemawiając nie tylko na oficjalnych spotkaniach, ale również podczas spotkań prywatnych, gdzie wykazali się wspaniałą znajomością języka niemieckiego. W ostatnim dniu naszego pobytu w Essen-Werden wzięliśmy udział w uroczystej Mszy Św. koncelebrowanej przez ks.bp Franza Jozefa Overbeck z Essen. Podczas Mszy Św. przy ołtarzu reprezentował nas nasz poczet sztandarowy. Po Mszy Św. odbyło się spotkanie w Mariengymnazjum podsumowujące obchody jubileuszu przemian demokratycznych w Europie Wschodniej.

Seminarium zostało zrealizowane przy wsparciu finansowym Fundacji Współpracy Polsko - Niemieckiej.

Józef Kopeć