Partnerskie spotkanie RK-Wesoła i Kolpingsfamilie Davensberg

W dniach 28 – 30 marca na zaproszenie Towarzystwa Śpiewaczego i Kolpingsfamilie z Davensberg udaliśmy z przyjacielską wizytą do naszych przyjaciół w Niemczech. Partnerstwo nasze podpisane przed sześcioma laty dało nam wiele sposobności do wzajemnych życzliwych spotkań, takim też było ostatnie nasze spotkanie.

W sobotę drugiego dnia pobytu przed południem delegacje naszej polskiej i niemieckiej „Rodziny Kolpinga” udały się na miejscowy Cmentarz gdzie na grobie zmarłego Horsta Suttorpa (Przewodniczącego Kolpingsfamilie w Davensberg) zapaliliśmy znicz pamięci oraz złożyliśmy kwiaty. Modlitwa za zmarłych i odśpiewanie pieśni wzbogaciło te uroczyste chwile, w których oddaliśmy cześć naszemu Kolpingowskiemu bratu współzałożycielowi naszego Partnerstwa.

Następnie udaliśmy się do zabytkowej baszty gdzie p. Helmut Grobe opowiedział nam historię okolic i nieistniejącego już zamku w Davensberg. Nieopodal zobaczyliśmy nowo wybudowany Dom Kultury, który powstał wysiłkiem zbiorowym miejscowej społeczności. Po posiłku zaproszono nas do zwiedzenia tzw. Zamku Wodnego i okolicy Nordkirchen. Po powrocie przygotowaliśmy się do wydarzenia wieczoru, którym było przedstawienie muzyczne przygotowane przez miejscowy Chór pod tytułem: „Mimi nie idzie spać bez przeczytania kryminału”, czyli ‘Mord In der Davert’.

Na przedstawienie zostały wysprzedane wszystkie bilety, do wielkiej Sali miejscowego hotelu przyszło ponad trzystu widzów. Spektakl był bardzo wesoły i obfitował w melodyjne utwory zaśpiewane przez członków chóru, którzy na ten występ przeobrazili się w grupę aktorską, która nie dała poznać, że są amatorami. Perfekcyjnie przygotowane przedstawienie zostało nagrodzone gromkimi brawami po każdej z dwóch części. Na zakończenie w imieniu naszej „Rodziny Kolpinga” wręczyliśmy kosz podarunkowy dla p. dyrygent i złożyliśmy podziękowania za zaproszenie nas do obejrzenia spektaklu oraz wyraziliśmy uznanie dla całego chóru za piękne przedstawienie, które nam się bardzo podobało.

Niedziela rozpoczęła się naszym udziałem w Mszy Św. odprawionej przez prezesa Kolpingsfamilie z Davensberg. Wspomnienie o żyjących i zmarłych członkach Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga i modlitwa za nich były głównymi intencjami tej Mszy Św. Następnie udaliśmy się do świetlicy gdzie spotkaliśmy się z braćmi i siostrami miejscowej Kolpingsfamilie. Było to spotkanie programowe niemieckiej Rodziny Kolpinga, na którym podsumowali oni rok działalności oraz zatwierdzili sprawozdania. Na prośbę przewodniczącego Franza zaproszono nas do zabrania głosu. Przewodniczący naszej Rodziny Kolpinga brat Andrzej podziękował za zaproszenie do wspólnego spotkania oraz w paru słowach przypomniał historię naszego Partnerstwa. Wyraził też nadzieję na dalszą współpracę i rozwój naszej przyjaźni. Na ręce przewodniczącego złożyliśmy kosz podarunkowy z polskimi słodkościami dla wszystkich członków RK w Davensberg. Następnie przewodniczący Franz zaprosił nas do zwiedzenia przyrodniczych osobliwości, które są chlubą okolicy i regionu Ascheberg, hodowli wołów Konik i uroczyska na bagnach. Po powrocie wspólnie usiedliśmy do słodkiego poczęstunku, który był uzupełnieniem tego spotkania w przyjacielskim gronie. W późnych godzinach popołudniowych opuściliśmy gościnne strony i udaliśmy się w drogę powrotną.

Opracował: Andrzej Krutysza