Polsko - niemieckie spotkanie Rodzin Kolpinga w Essen

ZAPROSZENIE

Drodzy Przedstawiciele Zarządów w Rodzinach Kolpinga,

od wielu już lat umacniamy nasze partnerskie kontakty z Rodzinami Kolpinga w Diecezji Essen. Doniosłą rolę w tym pełnią tradycyjne wzajemne spotkania naszych Zarządów oraz przedstawicieli polskich i niemieckich Rodzin Kolpinga. Ostatnie przeżywaliśmy w Sycowie we wrześniu 2012 roku z okazji jubileuszu 20-lecia tamtejszej RK.

Kolejne spotkanie odbędzie się w Essen w tym roku w terminie od 4 do 8 czerwca w ramach obchodów 25-lecia przemian demokratycznych w Europie Środkowej. Zaprasza nas na nie nasz niemiecki Partner – Związek Diecezjalny Dzieła Kolpinga w Essen. W programie będziemy mieć okazję uczestniczenia w wykładach i otwartych dyskusjach nt. procesu demokratyzacji w Europie. Nasz głos jako świadków i uczestników procesu transformacji będzie niezwykle ważny w czasie tych obchodów. Ponadto będzie to okazja do podsumowaniu naszych partnerskich działań w kontekście przemian, jakie w ostatnich latach zaszły w Europie i w Polsce, a także prezentacji osiągnięć polsko- niemieckich partnerstw. W programie przewidziane jest też zwiedzanie katedry w Essen, wizyta w partnerskiej RK w Bochum-Linden oraz zwiedzanie nowego klasztoru benedyktynów w Bochum-Stiepel.

Na spotkanie planujemy pojechać wspólnie busem z Krakowa. Wyjazd przewidujemy w godzinach wieczornych w dniu 4.06. (środa), a wyjazd z Essen nastąpi o godz. 15.00 w dniu 8.06.2014 r. Ze względów finansowych do Essen może przyjechać jedynie ograniczona liczba uczestników (ok. 15 osób) dlatego prosimy o zgłaszanie tylko 1 osoby z Rodziny Kolpinga (druga i ew. kolejne osoby mogą być zgłoszone jako rezerwowe).

Bardzo prosimy o przesyłanie zgłoszeń w terminie do 12 maja 2014 r. na adres pkwapik@kolping.pl

Projekt jest współfinansowany ze środków Fundacji Współpracy Polsko-Niemieckiej.

Serdecznie zapraszam

Krzysztof Wolski