Koncert na kanonizację Jana Pawła II

Włączając się w nurt przygotowań do uroczystości kanonizacji Błogosławionego Jana Pawła II Rodzina Kolpinga w Luborzycy wieloletni Partner działań artystycznych Theatrum Mundi przygotowała 2 spektakle poświęcone osobie Świętego Papieża.

Pierwszy z nich to "Solvay natchnienie Trudnego Dobra" - widowisko w reżyserii Anny Osławskiej - oparte na autentycznych wspomnieniach współpracowników Karola Wojtyły z okresu gdy w czasie II wojny światowej pracował w zakładach chemicznych Solvay w Krakowie. Spektakl ten grany jest już ponad 14 lat. Ustami świadków opowiada o tym mało znanym okresie w życiu Karola Wojtyły, który zadecydował o wyborze Jego kapłańskiej drogi życiowej. Spektakl ten będzie grany w czwartek 24.04.2014 r o godzinie 18.00 w sali Dialogu Międzykulturowego mieszczącej się w  Centrum JP II " Nie lękajcie się" w Krakowie (Borek Fałęcki)

Drugi spektakl to wielka premiera programu  "Totus Tuus" przygotowywanego od ponad roku specjalnie na uroczystość Kanonizacji. Jest to program Maryjny w formie Widowiska teatralno-muzycznego w wykonaniu Rodziny Kolpinga z Luborzycy z udziałem Chóru Cantionis Mater Auxilium  z Prus.

Jego premiera odbędzie się  w Bazylice OO. Jezuitów w Krakowie  przy ul Kopernika w sobotę 26.04.2014 r. o godzinie 19.15.  W ten sposób Dzieło Kolpinga w Polsce chce złożyć hołd i podkreślić swą pamięć o naszym wielkim i świętym Rodaku. Zapraszamy Wszyskich, dla których Osoba, życie i działalność  Karola Wojtyły - studenta, robotnika, kapłana, biskupa i papieża - są bliskie i drogie - do udziału w tych szczególnych  wydarzeniach.

Robert Prusak
przewodniczący RK Luborzyca i Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce