Kolpingowska modlitwa 2013 w intencji Rwandy

Tradycyjnie w dzień  beatyfikacji  naszego patrona 27 października członkowie  Dzieła Kolpinga na całym świecie  gromadzą się na wspólnej modlitwie.  Podczas tegorocznego Światowego Dnia  Modlitwy szczególnie polecaliśmy Bogu Dzieło Kolpinga w Rwandzie.

W Bochni w parafii św. Pawła Apostoła przy której działa RK w  każdą czwartą niedzielę miesiąca mają swoją  mszę św. wszystkie grupy apostolskie oraz stowarzyszenia. W tym roku przypadła ona  dokładnie 27 października, zatem nasza Rodzina Kolpinga przygotowała oprawę liturgiczną.  Do czynnego udziału  zostali włączeni  nie tylko członkowie Rodziny  ale również Seniorzy, wolontariusze oraz dzieci członków RK przygotowując  czytania, psalm, modlitwę wiernych oraz oprawę muzyczną Mszy świętej.  Odprawił ją prezes naszej Rodziny  ks. prał. Jan Nowakowski. Na wstępie wspomniał postać bł. ks. A. Kolpinga, jego dzieło oraz działania jakie podejmuje nasza Rodzina.  W tym szczególnym dniu modliliśmy za wszystkie kraje misyjne, szczególnie za Republikę Rwandy o pokój dla nich, za Rodziny Kolpinga, aby wzorem swojego Patrona niestrudzenie docierały do najbardziej potrzebujących. W czasie Mszy św. został również poświęcony obraz z wizerunkiem A. Kolpinga jaki nasza Rodzina  otrzymała w darze od zaprzyjaźnionego malarza  - sympatyka bocheńskiego Kolpinga. Później  udaliśmy się na spotkanie do naszej siedziby, gdzie odmówiliśmy modlitwę o kanonizację naszego Patrona,  po czym spędziliśmy wspólnie niedzielny poranek przy filiżance kawy.

Serdecznie dziękuję Wszystkim, którzy wzięli udział w tym nabożeństwie i przyczynili się do jego zorganizowania. W szczególności:  Grażynie - naszej wolontariuszce i  Bartłomiejowi za przygotowanie oprawy muzycznej Mszy św. i uświetnienie jej śpiewem oraz grą na gitarze  oraz najmłodszym uczestnikom: Kubie za czytanie Słowa Bożego i Kasi za modlitwę wiernych.

Grażyna Rzepka-Płachta - przewodnicząca