Druga stacja PELPLIŃSKIEGO SZLAKU KOLPINGA

Trwa pierwsza peregrynacja Relikwii bł. ks. A. Kolpinga, która rozpoczęła się od diecezji pelplińskiej, gdzie działa 9 Rodzin Kolpinga zrzeszonych w Związku Centralnym. Relikwie wraz z obrazem ks. Kolpinga oraz Najświętszej Rodziny i Różańcem pobłogosławionym przez papieża Jana Pawła II przebywały w parafii św. Jakuba Apostoła w Niewieścinie, gdzie prężnie działa  Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga.

W sobotę wieczorem 28 września nastąpiło uroczyste wprowadzenie Relikwii do kościoła parafialnego. Uroczystościom przewodniczył wiceprezes Dzieła Kolpinga w Polsce ks. dr Stanisław Dyndał. Wierni zgromadzeni w kościele podczas nabożeństwa Oczekiwania trwali na modlitwie różańcowej, a następnie uczestniczyli we mszy św. koncelebrowanej przez ks. kan. Jerzego Mroczyńskiego, ks. Andrzeja Marię Lemańczyka, proboszcza i prezesa RK Andrzeja Danielskiego oraz ks. wiceprezesa krajowego Stanisława Dyndała, który wygłosił okolicznościową homilię.
W niedzielę Troski o Rodzinę 29 września licznie zebrani wierni na czele z członkami Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga w Niewieścinie odnawiali podczas mszy św. przyrzeczenia chrzcielne, małżonkowie odnawiali przyrzeczenia małżeńskie, a po błogosławieństwie wszyscy uczestnicy liturgii chętnie podchodzili, by oddać cześć Relikwiom bł. ks. A. Kolpinga.

Po zakończeniu czasu nawiedzenia w parafii niewieścińskiej, która przez cały tydzień trwała na modlitwie przy relikwiach,  kolejną parafią kolpingowską, do której one powędrowały  jest parafia Wniebowzięcia NMP  w Kręgu.