Konsument-Obywatel-Sieć - nowatorski projekt bocheńskiego Kolpinga

Łatwość dostępu i sprawna obsługa komputera oraz Internetu wśród młodych ludzi – w tym uczniów szkół ponadgimnazjalnych jest powszechna. Naturalną tego konsekwencją jest równie powszechne wykorzystywanie nowoczesnych technologii w życiu codziennym -  na przykład zakupy w sklepach internetowych, korzystanie z różnorodnych usług on-line, czy korzystanie z e-urzędów…

Czy równie powszechna jest wśród uczniów świadomość i wiedza o prawach konsumenta i obywatela?
„Jak nie stać się ofiarą oszustwa internetowego?”
„Czy i na jakich zasadach można reklamować towar zakupiony w Internecie?”
„Na jakich zasadach można odstąpić od umowy?”

W odpowiedzi na potrzebę uzupełnienia tej wiedzy  Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga w Bochni” w partnerstwie ze Starostwem Powiatowym w Bochni oraz Związkiem Centralnym Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej  p.n. „Konsument-Obywatel-Sieć”

Projekt skierowany jest do uczniów klas 2 i 3 ośmiu szkół ponadgimnazjalnych
z terenu powiatu bocheńskiego,
1. realizowany jest w okresie: sierpień 2013 – lipiec 2014
2. w ramach projektu:
• odbędzie się 16 prelekcji przeprowadzonych w szkołach przez prawnika.
Ich celem jest poszerzenie wiedzy i  świadomości  na temat praw obywatela i konsumenta wśród co najmniej 420 uczniów, którzy już wkrótce wkroczą w dorosłe życie i nabędą pełnię praw i obowiązków obywatelskich, a także konsumenckich.
• dla 60 uczestników prelekcji zostaną dodatkowo uruchomione warsztaty
w celu rozwoju praktycznych umiejętności niezbędnych świadomemu konsumentowi, jak również e-obywatelowi.
• młodym osobom zostaną udostępnione, rozpowszechniane w szkołach, w ciągu roku szkolnego broszury „Znam moje prawa” - w sumie 8 edycji,
• Istotnym działaniem będą publikacje on-line ukazujące się regularnie w formie newslettera – raz w miesiącu jeden temat dotyczący praw obywatela i jeden dotyczący praw konsumenta w sieci.

Od października tego roku wszystkich zainteresowanych zapraszamy na podstronę  internetową
z możliwością zadania pytania na forum czy swobodnej dyskusji na chacie, które będą funkcjonować także po zakończeniu realizacji projektu:

Adres strony: www.bochnia.kolping.pl