Pielgrzymka Rodzin na Kalwarię Zebrzydowską

Doroczna pielgrzymka Rodzin na Kalwarię Zebrzydowską od wielu lat gromadzi dziesiątki, a nawet setki tysięcy pątników. Przybywają całe rodziny od dziadków po wnuki - cel jeden przybyć do i pobyć z Panią Kalwaryjską, pobyć razem z tysiącami innych, by wspólnie dziękować, prosić i umacniać się nawzajem.

Członkowie Rodzin Kolpinga, również uczestniczą w tym misterium.  Od kilku lat  przybywamy za naszymi sztandarami, by symbole Kolpinga również wrastały w kalwaryjskie dróżki. Tradycyjnie już poczty sztandarowe Kolpinga prowadzą procesję, a w niej olbrzymi Krzyż niesiony przez mężczyzn i feretron z obrazem Matki Bożej Kalwaryjskiej. Wędrujemy trasą stacji drogi krzyżowej, wspinamy się pod „trzeci upadek i „górę ukrzyżowania", by potem zgromadzić się na placu przed klasztorem na Mszy Świętej. Poczty mają wówczas stałe miejsce na zboczu  góry u stóp kapliczki.
W obecnym roku przybyliśmy wspólnie z Ks. Prezesem krajowym Dzieła Kolpinga Prał. Józefem Jakubcem, który złożył na ołtarzu relikwie naszego patrona bł. Adolfa Kolpinga. I tak oto w 200 lat od swoich narodzin A. Kolping, dotarł w swych relikwiach do tego jakże ważnego dla Polaków Sanktuarium, do miejsca tak ulubionego przez Karola Wojtyłę. Ufamy, że ci dwaj Święci, otoczą swym wstawiennictwem wszystkie rodziny w Polsce i wszystkich członków Dzieła Kolpinga szczególnie w przeddzień peregrynacji relikwii w naszym Kraju.

Robert Prusak
Przewodniczący Zarządu Dzieła Kolpinga w Polsce