I ORMIS Kolpinga w Heluszu

W dniach 20-27 VIII b.r. odbył się w Heluszu nad Sanem pierwszy Obóz Rekolekcyjny Młodych i Seniorów Kolpinga ORMIS. Był on prowadzony przez Wiceprezesa - ks. Stanisława Dyndała wraz z  ks. Prezesem krajowym Józefem Jakubcem. Głównym celem obozu było pogłębienie duchowości oraz integracja starszych i młodszych naśladowców bł. A. Kolpinga. Uczestnikami byli członkowie Rodzin Kolpinga z Małopolski i woj. pomorskiego, dla których  determinacji odległość nie stanowiła żadnego problemu. Codzienność obozu upływała na konferencjach wygłaszanych przez obu księży prezesów oraz  ks. Zygmunta Bochenka - prezesa RK z Brzeska. Ponadto udawaliśmy się na wyprawy po okolicy. Udało nam się między innymi odwiedzić Sanktuarium  Matki Bożej Słuchającej w Kalwarii Pacławskiej, zachwycić się miniaturami cerkwi w Myczkowcach oraz odbyć pieszą pielgrzymkę do Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia w Jodłówce.Nie zabrakło również śmiechu, śpiewów, ognisk, żartów, występów a nawet warsztatów teatralnych. Czas wolny spędzaliśmy na długich rozmowach przy stole, które pozwoliły wymienić spostrzeżenia na temat dalszej działalności w Dziele Kolpinga. Były one zawsze pełne serdeczności, pokrzepienia i wzajemnego ubogacania. Malownicza okolica oraz znakomite warunki pobytu w Heluszu umożliwiły również prawdziwy odpoczynek. Głębokie oddechy świeżym, leśnym powietrzem, z dala od pędzącej cywilizacji, stworzyły szczególną przestrzeń, w której codzienne troski traciły na swoim znaczeniu. Sprzyjała temu również umiejscowiona w lesie Droga Krzyżowa, na której przy wszystkich stacjach stoją starannie wykonane figury  świętych lub błogosławionych. Nie zabrakło wśród nich oczywiście naszego bł. Patrona w otoczeniu dwójki dzieci.

Centralnym zwornikiem wszystkich naszych aktywności była codzienna Msza Święta, która nadawała wszystkim działaniom bogatszy i głębszy wymiar. Momenty spędzane na wspólnej modlitwie w kaplicy czy odwiedzanych kościołach wskazywały sens zaangażowania w Dzieło Kolpinga w sposób niepodważalnie jasny i zachwycający. Pierwszy ORMIS umożliwił zakosztowanie prawdziwego życia w Rodzinie Kolpinga w sposób niezwykle bezpośredni. Pełni energii, planów i pomysłów wspólnie patrzymy z radością na przyszłe wyzwania i już teraz nie możemy doczekać się kolejnego wyjazdu.