Międzypokoleniowo na Babią Górę

W sobotę 3 sierpnia 2013 roku 28-osobowa grupa Kolpingowców i sympatyków Dzieła Kolpinga wybrała się wspólnie do Lipnicy Małej – W siedziby jednej z Rodzin Kolpinga, aby stamtąd rozpocząć wędrówkę na Babią Górę. Inicjatorem wyprawy była Przewodnicząca Rodziny Kolpinga w Bochni, z której to organizacji wyruszyło najwięcej uczestników. Do grupy bocheńskiej dołączyli jeszcze przedstawiciele RK Jadowniki, RK Kraków „Klub Celtycki”, RK Lipnica Mała oraz Młodego Kolpinga.
Wędrówka rozpoczęła się wspólną modlitwą w kościele w Lipnicy Małej. Następnie Przewodniczący tamtejszej Rodziny Kolpinga – Władysław Wierzbiak - jako przewodnik poprowadził grupę szlakiem zielonym z Lipnicy Wielkiej. Każdy szedł własnym tempem tak, by spokojnie osiągnąć szczyt w godzinach popołudniowych. Powrót odbył się szlakiem bardziej turystycznym przez Sokolicę do Przełęczy Krowiarki.
Na dole na wszystkich czekało już rozpalone ognisko i poczęstunek. Wspólny śpiew, a wieczorem modlitwa przy ognisku po raz kolejny udowodniły, jak ważne dla kolpingowskiej jedności są tego typu spotkania. Warto dodać, iż w trakcie wędrowania grupę babiogórską łączył telemost z grupą luborzycką, która również tego samego dnia zdobywała Śnieżnicę.

Michał Ptak
RK Kraków „Klub Celtycki”