Dzieło Kolpinga w Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia w Pasierbcu

W Pasierbcu w 20-tą rocznicę koronacji obrazu Matki Bożej Pocieszenia w dniu odpustu parafialnego delegacje Związku Centralnego oraz Rodzin Kolpinga z Nowego Bieżanowa i Luborzycy w obecności relikwii bł.  A. Kolpinga z udziałem ks. Prezesa  wspólnie modliły się w intencjach Dzieła Kolpinga, a  w szczególności w intencji mającej się rozpocząć peregrynacji relikwii A. Kolpinga do RK w Polsce.

Pielgrzymi odprawili też drogę krzyżowa położoną malowniczo na Pasierbskim wzgórzu. Jedną  ze stacji tejże drogi przed laty ufundował ks. Kard. Joachim Meisner – obecny również i teraz jako główny koncelebrans.

Ksiądz Prezes wspólnie z Przewodniczącym przekazali JE ks. Kardynałowi prośbę o błogosławieństwo dla planowanej peregrynacji. Ks. Kardynał również uczcił relikwie oraz w trakcie serdecznej rozmowy udzielił błogosławieństwa popartego pamiątkowym wpisem dla Dzieła Kolpinga w Polsce.

W uroczystościach wzięło udział wiele tysięcy ludzi, zgromadzonych wokół uroczego Sanktuarium przy pięknej pogodzie. Po uroczystościach niezwykle gościnny gospodarz ks. prałat Józef Waśniowski zaprosił na obfity obiad w obszernym Domu Parafialnym. Wśród licznych gości i grup członkowie RK Luborzyca w strojach ludowych zaznaczali się barwą kolorów krakowskiego regionu. Po posiłku znalazł się czas na zwiedzenie kościoła oraz udział w Koronce do Bożego Miłosierdzia, następnie pielgrzymi powrócili do domów a ksiądz Prezes udała się z powrotem do Helusza, gdzie trwa obóz rekolekcyjny, skąd przybył specjalnie na wspomniane uroczystości.

Robert Prusak
Przewodniczący Zarządu Dzieła Kolpinga w Polsce