Błogosławiony Ks. Adolph Kolping na XXXIII Pieszej Pielgrzymce Krakowskiej na Jasną Górę

Od 6 -11 sierpnia 2013 r. w XXXIII Pieszej Pielgrzymce Krakowskiej z Wawelu na Jasną Górę szło ok. 8,5 tys. pątników w większości młodych. W Grupie „20” z Sanktuarium  Najświętszej Rodziny, której przewodnikiem był ks. kan. Mirosław Dziedzic- proboszcz i kustosz - pielgrzymował w swych relikwiach bł. ks. Adolph Kolping pod opieką ks. prał. Józefa Jakubca, prezesa krajowego Dzieła Kolpinga i ponad 60 pątników. Pątnicy mieli okazję dowiedzieć się o osobie naszego Patrona i Dziele Kolpinga w Polsce i świecie. Relikwie były otoczone czcią przez umieszczenie ich na kolejnych ołtarzach Pielgrzymki od Wawelu po szczyt na Jasnej Górze.
W Roku Wiary i 200-lecia urodzin naszego Patrona modliliśmy się o odkrywanie  charyzmatu Kolpinga w sytuacji globalnych kryzysów wiary i życia ludzi i rodzin. Modlimy się o umocnienie w wierze i o nowe powołania młodych, dorosłych  i starszych do Rodzin Kolpinga. Wierzymy, że Duch Święty na nowo zstąpi „i odnowi oblicze Ziemi” i wzbudzi nową wiosnę chrześcijaństwa. Jej zwiastunami były Światowe Dni Młodzieży z Ojcem Świętym Franciszkiem w Rio de Janeiro, a będą  trzy lata pracy, modlitwy i przygotowań do Światowych Dni Młodzieży w Krakowie 2016.
Nie może w tym wielkim dziele zabraknąć Młodego Kolpinga i naszych Rodzin.

Kraków, 12.08.2013 r.
ks. Józef Jakubiec, prezes krajowy