Noc z oświęcimskim Kolpingiem i La Rossa

Dzieci ze świetlicy kolpingowskiej, która znajduje się w Oświęcimiu na Starych Stawach uczestniczyły w niecodziennym wydarzeniu. Wychowawcy chcąc urozmaicić im wakacyjny czas wybrali się wraz z podopiecznymi do oświęcimskiej restauracji La Rossa. Właściciel restauracji Pan Tomasz Matlak i szef kuchni Pan Sebastian Szrom przygotowali dla podopiecznych świetlicy niezwykły wieczór.
Dzieci wraz z szefem kuchni La Rossa mogły przygotować dla siebie wieczorny poczęstunek, którym była przepyszna sałatka owocowa ze wszystkich dostępnych letnich owocowych przysmaków. Pan Sebastian nie tylko pokazywał i uczył dzieci jak kroić i przygotować owoce do sałatki ale największą frajdą dla podopiecznych było samodzielne przygotowywanie sałatki pod okiem wytrawnego kucharza, który dodatkowo zaciekawił dzieci swoimi tatuażami. Szef restauracji, Pan Tomasz, cały czas przebywał z dziećmi obserwując to niecodzienne wydarzenie, częstując dzieci sokami i owocami. Radość dzieci nie miała końca. Uwieńczeniem rozmów na temat zdrowej żywności, plusów jedzenia owoców i zdolności Pana Sebastiana było wspólne z szefostwem restauracji, jedzenie przygotowanej, przepysznej sałatki. Uczestnicy „Nocy z Kolpingiem i La Rossa” wykorzystali również pobyt w La Rossa aby pobawić się na fantastycznym placu zabaw stworzonym na terenie restauracji dla dzieci. Aby niespodziankom tej nocy nie było końca dzieci wróciły na teren swojej placówki i tam kontynuowały zabawę biorąc udział w różnych zabawach i konkursach zorganizowanych przez opiekunów. Poczęstunek dla dzieci w formie kolacji przygotowała również dla dzieci Jadłodajnia Promyk, dzieci zajadały się, po przyjemnie męczącym wieczorze, pyszną pizzą. „Noc z Kolpingiem i La Rossa” zakończyła się rano dnia następnego, dzieci nocowały na świetlicy. Noc ta na długo zapadnie podopiecznym Kolpinga w pamięć, na pewno powtórzymy to przedsięwzięcie gdyż radość dzieciaków była nieoceniona.
Serdecznie dziękujemy Szefostwu i pracownikom restauracji La Rossa i Jadłodajni Promyk za umilenie tego wieczora, sprawienie, że ten jeden wakacyjny wieczór był naprawdę ciekawy, emocjonujący i pouczający.

Urszula Trojańska – Przewodnicząca RK Oświęcim