Dni Wolontariatu z oświęcimskim Kolpingiem

Jak co roku oświęcimska Rodzina Kolpinga organizuje Dni Wolontariatu angażując w wartościowe przedsięwzięcia uczestników zajęć świetlicowych z dwóch placówek, które Stowarzyszenie prowadzi na terenie miasta Oświęcim ale również stara się angażować w to lokalną społeczność i wolontariuszy stowarzyszenia.

W tym roku mottem przewodnim było hasło „ Pomóż a zyskasz radość serca”. Organizatorzy Dni Wolontariatu wraz z wolontariuszami  w tym roku postanowili posprzątać „swoją okolicę”. Zaopatrzeni  w worki i rękawice wyruszyli w teren. Przedsięwzięcie miało przede wszystkim nauczyć i zachęcić uczestników do dbałości o porządek we własnym otoczeniu. Założyliśmy, że jeśli każdy kto weźmie udział w sprzątaniu podwórka trochę się zmęczy to następnym razem on sam i jego środowisko bardziej zadba o to aby nie wyrzucać śmieci, odpadków, papierków tuż pod swoje nogi   – bo niby tak prościej – a podczas sprzątania i zbierania śmieci i odpadków prosto nie było. Zmęczenie sprzątaniem okolicy zadziwiło uczestników ale i bardzo zadowoliło. Przekonali się oni, iż każdy może zrobić coś dla lokalnej społeczności, uczynić ten nasz mały świat bardziej pięknym, schludnym i czystym. Dzięki temu każdemu z nas będzie przyjemniej żyć w czystej i pięknej okolicy.

Kolejnym krokiem podjętym przez organizatorów było odwiedzenie schroniska – stało się już tradycją, że uczestnicy Dni Wolontariatu nie zapominają o zwierzakach. W tym roku uczestnicy zajęć  i wolontariusze wykonali własnoręcznie drapaki dla kotów, które z kolei dostarczyli naszym milusińskim czworonogom odwiedzając schronisko dla zwierząt w Oświęcimiu.

W sumie a akcji wzięło udział 30 osób. Już teraz mamy nadzieję, iż tradycja rozpoczęta 3 lata temu wraz z członkami międzynarodowego Działa Kolpinga zaowocuje i co roku będzie przynosiła nowe pomysły na to jak poprawić nasz mały świat i pomóc potrzebującym.

Urszula Trojańska – Przewodnicząca Zarządu