Rada Generalna Międzynarodowego Dzieła Kolpinga będzie obradować w Krakowie

W dniach 26-31 maja 2013 r. w Opactwie oo. Benedyktynów w Tyńcu odbędzie się - po raz pierwszy w Polsce – plenarne posiedzenie Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga.  Weźmie  w nim udział 63 przedstawicieli z 31 krajów świata: Argentyny, Austrii, Beninu, Boliwii, Brazylii, Chile, Czech, Dominikany, Ekwadoru, Filipin, Indii, Kenii, Kolumbii, Meksyku, Niemiec, Nigerii, Peru, Polski, Portugalii, RPA, Rumunii, Rwandy, Słowenii, Szwajcarii, Tanzanii, Ugandy, Urugwaju, USA, Węgier, Wietnamu i Włoch.
Rada Generalna jest organem zarządzającym Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, a jej posiedzenia odbywają się corocznie w innym kraju.  Podczas tegorocznego spotkania w Krakowie delegaci poruszą ważne kwestie wynikające z wdrażania zasad Katolickiej Nauki Społecznej w społecznościach lokalnych, wśród których działają poszczególne Rodziny Kolpinga. Najwięcej czasu zostanie poświęcone godności osoby ludzkiej  widzianej oczyma wiary,  trosce o rodzinę, dostępowi  do pracy, polityce jako służbie społecznej oraz solidarnej ekonomii na przykładzie  doświadczeń z Ameryki Łacińskiej. Podczas spotkania przedstawiciele związków narodowych będą mieli okazję wymienić doświadczenia z działalności swych stowarzyszeń w poszczególnych krajach.
Obrady  mają też wymiar duchowy – oprócz codziennej mszy św. w Opactwie delegaci odwiedzą Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach oraz Sanktuarium Najświętszej Rodziny w Krakowie - Nowym Bieżanowie, by uczcić przechowywane tam relikwie bł. Adolpha Kolpinga  - patrona tego światowego Dzieła.  Wezmą też udział w procesji eucharystycznej w uroczystość Bożego Ciała w Tyńcu. Na zakończenie obrad spotkają się w Luborzycy pod Krakowem w Domu Spotkań
i Formacji Dzieła Kolpinga w Polsce z przedstawicielami polskich Rodzin Kolpinga.  Będą mieli też okazję  poznać  atmosferę  Krakowa  zwiedzając Rynek i najsłynniejsze pamiątki jego królewskiej świetności.