Relikwie bł. A. Kolpinga w procesji na Skałkę

W niedzielę Wniebowstąpienia Pańskiego odbyła się w Krakowie uroczystość ku czci św. Stanisława BM - głównego Patrona Polski. Jego relikwie corocznie przenoszone są procesyjnie z katedry wawelskiej na Skałkę – miejsce męczeńskiej śmierci Biskupa z rąk króla Bolesława – wraz z   relikwiami  wielu polskich Świętych. W tym roku wśród nich były  też relikwie naszego Patrona – bł.  A. Kolpinga  w 200. rocznicę jego urodzin.
Niósł je prezes krajowy Dzieła Kolpinga w Polsce ks. prał. Józef Jakubiec w asyście przewodniczącego - R. Prusaka i sekretarza naczelnego - K. Wolskiego. Towarzyszyli im przedstawiciele Rodzin Kolpinga z Luborzycy, Lipnicy Małej i Krakowa - Nowego Bieżanowa  ze sztandarami Rodzin, Związku Centralnego i Młodego Kolpinga. Wszyscy uczestniczyli we Mszy św. przy ołtarzu Trzech Tysiącleci na Skałce i wysłuchali homilii wygłoszonej w języku polskim przez abpa Gerharda Muellera – prefekta Kongregacji Nauki Wiary. Wskazał on w niej na postać Biskupa Męczennika mówiąc: „Jakżeż bardzo trzeba naśladować dziś św. Stanisława w jego odwadze. Nie można już dzisiaj chować głowy w piasek. Miłość do Boga musi motywować nas do odwagi i świadectwa życia. Dzisiejsi uczniowie Dobrego Pasterza nie mogą nie słuchać Go i wędrować za kimś innym”. Słowa te wyrażają podobną myśl, którą znamy z pism naszego Patrona – bł. Kolpinga: „Kto wykazuje odwagę, dodaje odwagi innym”. Obyśmy potrafili na co dzień o tym pamiętać!