Rozwój globalny - globalna edukacja

W dniach 26-27 kwietnia 2013 r. w gościnnych krakowskich Przegorzałach odbyło się pierwsze seminarium pn. „Rozwój globalny – globalna edukacja”.

Do uczestnictwa w seminarium zostało zaproszonych 43 przedstawicieli z 28 organizacji pozarządowych, które zajmują się szeroko pojętą edukacją globalną. Podczas dwóch dni rozmów na kanwie wygłoszonych referatów uczestnicy spotkania mieli możliwość zapoznania się z praktyczną realizacją zadań rozwoju globalnego w Szwajcarii i Niemczech. Trzy znaczące organizacje: Polskie Stowarzyszenie Sprawiedliwego Handlu „Trzeci świat i My”, Związek Stowarzyszeń Polska Zielona Sieć oraz Fundacja Kapucyni i Misje zaprezentowały swoje działania, prowokując dyskusje i szereg pytań wśród uczestników.

Seminarium poruszyło palącą i aktualną kwestię rozwoju globalnego oraz pomocy skierowanej do krajów globalnego Południa, jednocześnie stało się asumptem do dalszych dyskusji, które z pewnością będą kontynuowane podczas drugiego międzynarodowego seminarium już w dniach 31.05.-01.06. 2013 r. w Tyńcu.

Seminarium  zostało zrealizowane w ramach projektu współfinansowanego ze środków Fundacji Współpracy Polsko- Niemieckiej  oraz  przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.