Nasz przyjaciel Willi Stahlschmidt zasłużenie wyróżniony

W grudniu 2012 r., podczas spotkania podsumowującego działania Dzieła Kolpinga w diecezji Essen, nasz wieloletni przyjaciel Willi Stahlschmidt, propagator dobrych polsko-niemieckich stosunków, został wyróżniony przez ks. prezesa Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, Ottmara Dillenburga.

Willi Stahlschmidt od wielu lat, jako pełnomocnik ds. partnerstwa z ramienia Dzieła Kolpinga w Essen (Niemcy) inicjował i wspierał budowanie dobrych, partnerskich relacji pomiędzy Rodzinami Kolpinga z Essen i z Polski. Podczas niestrudzonej aktywności Willego zawiązało się 9 partnerstw pomiędzy lokalnymi stowarzyszeniami z obu krajów.

Współpraca partnerska dotyczy takich sfer jak: działalność społeczna, pomoc w zakresie dokształcania, ratowanie dziedzictwa kulturowego (często wspólnego, polsko-niemieckiego), transformacja społeczno-gospodarcza. Każda z wymienionych płaszczyzn współpracy ma bezpośredni lub pośredni wpływ na wzajemne relacje Polaków i Niemców. Najważniejsze z nich były i oczywiście są relacje bezpośrednie, a więc wymiany młodzieży, ludzi starszych, drużyn sportowych, stowarzyszeń posiadających te same pasje.

Te wszystkie działania, oddanie i wielka serdeczność zostało docenione i Willi Stahlschmidt został zasłużenie odznaczony za swoje zasługi.

W imieniu całego Dzieła Kolpinga w Polsce serdecznie gratulujemy laureatowi.