Adwentowa Godzina Łączności Modlitewnej z Emigracją Zarobkową

Drodzy Przyjaciele!
Pozdrawiamy serdecznie wszystkie już działające i tworzące się przy Rodzinach Kolpinga Zespoły Wsparcia i prosimy: nawiążcie kontakt z nami, napiszcie o Waszych doświadczeniach i przemyśleniach. Wchodzimy wspólnie na teren nowej ewangelizacji, wszyscy się uczymy. Skuteczność i owocność naszej pracy zależy w dużej mierze od tego, czy będziemy działać wspólnie i będziemy dzielić się doświadczeniami. Nasz adres:
brzesko@kolping.pl

Ks. Zygmunt Bochenek
Prezes RK w Brzesku

Adwentowa Godzina Łączności Modlitewnej z Emigracją Zarobkową

Działający od ponad pół roku przy Brzeskiej Rodzinie Kolpinga Zespół Wsparcia dla Duszpasterstwa Emigracji Zarobkowej przeprowadził 13 grudnia w Brzeskiej Farze kolejną Godzinę Łączności Modlitewnej z Emigracją Zarobkową i Polonią. Zaczęliśmy od Różańca Fatimskiego (był to 13 dzień miesiąca). Odmówiliśmy go w intencjach wszystkich rodzin Miasta przeżywających, nieraz od wielu lat, różne problemy związane z emigracją zarobkową ojców, matek, czy innych członków rodziny. Rozważania zaczerpnięte z książeczki ks. Marka Dziewieckiego „Modlitwa różańca dla rodzin” przypominały działania wychowawcze, które stoją dziś przed naszymi rodzinami. Małżeństwa i rodziny, które często odmawiają różaniec, mają większą szansę, aby przetrwać kryzysy związane nieraz z długą rozłąką.
Druga część była włączona we Mszę św. Czytaliśmy i rozważaliśmy w homilii Ewangelię o ucieczce Najświętszej Rodziny do Egiptu (Mt 2, 13-18), która ukazuje Dzieciątko Jezus, Maryję i Józefa jako pierwsze spośród członków Kościoła osoby, które przeżywały lęk wobec śmiertelnego zagrożenia i jako Patronów wszystkich ludzi skazanych na wygnanie, ucieczkę i szukanie środków do życia poza Ojczyzną. Stąd właśnie symbolem graficznym (logo) Towarzystwa Chrystusowego dla Polonii Zagranicznej jest reprodukowany obok rysunek, którym się też posługuje nasz kolpingowski Zespół Wsparcia dla Polonii i Emigracji Zarobkowej.

Ta Ewangelia, czytana w 31 rocznicę stanu wojennego, przypominała także tych mieszkańców Brzeska i całej Polski, którzy wtedy, w 1981 roku, uciekali z kraju przed prześladowaniami ze strony reżimu komunistycznego.
Nasz Zespół przekazał uczestnikom ”Godziny” około 200 kopert zawierających tekst „Listu do Brzeszczan przebywających za granicą” z prośbą , aby rodziny wysłały go przed Świętami swym krewnym, oraz karteczki zawierające zaproszenie do włączenia się w ogólnopolski Krąg Modlitwy za emigrantów. Oba teksty poniżej. W kopercie byłą także ulotka z modlitwą na Rok Wiary.

Bożonarodzeniowy List do Brzeszczan przebywających i pracujących za granicą

DRODZY RODACY !

Należymy do Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga, które od kilkunastu lat działa w Brzesku i jest szczególnie związane z Parafią NMP Matki Kościoła i św. Jakuba Apostoła. Nasza Rodzina Kolpinga jest jednym z 50 oddziałów tego Stowarzyszenia w Polsce, a równocześnie cząstką Dzieła Kolpinga obecnego w ponad 60 krajach świata.

Staramy się być:
-  Wspólnotą wiernych, która formuje dobrych chrześcijan.
-  Wspólnotą życia, która troszczy się o rodziny.
-  Wspólnotą narodową, która kształtuje prawych obywateli.
-  Wspólnotą czynu, która docenia wartość pracy.

Przez prowadzone na zasadach wolontariatu (ale coraz bardziej profesjonalnie) przy naszym biurze Centrum Wsparcia dla Bezrobotnych staramy się pomagać szukającym pracy, organizujemy kursy zawodowe, prowadzimy doradztwo zawodowe, domagamy się godnych warunków pracy dla wszystkich.

Piszemy do Was w dniach Adwentu, w czasie przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Teraz częściej zbieramy się w naszych kościołach, a zwłaszcza w Brzeskiej Farze. Cieszymy się, że z każdym rokiem staje się ona coraz piękniejsza i lepiej przystosowana do nabożeństw i prywatnej modlitwy. Niedawno zrekonstruowano także nasz Rynek i odnowiono otaczające go stare kamienice. Z wieży kościoła św. Jakuba słyszymy nie tylko bijące zegary, ale także melodie pieśni religijnych. W jego wnętrzu ustawiono niedawno z powrotem barokową chrzcielnicę, a na drzwiach umieszczono symbole św. Jakuba, który od roku 2010 jest także Patronem  naszego Miasta. Przed jego ołtarzem coraz częściej celebrowana jest liturgia Sakramentu Małżeństwa, bo Nowożeńcy pragną tam właśnie składać przysięgę wiążącą ich na wspólne życie. W nowej części naszej świątyni przyciągają oczy okolicznościowe dekoracje rozpoczętego Roku Wiary i przejmująca ikona Chrystusa. Przed nią, przy świecy roratniej i wieńcu adwentowym zbierają się dzieci przynoszące na roraty swe  lampiony. Gromadzą się starsi uczestniczący w rekolekcjach adwentowych i coraz liczniej ustawiający się przed konfesjonałami do spowiedzi przedświątecznej.

I właśnie w tym Domu Bożym, pachnącym już świątecznymi choinkami, w domu naszej wspólnoty parafialnej, do której i Wy, Drodzy Rodacy należycie, zbieramy się dziś, 13 grudnia na Godzinę Modlitewnej Łączności z Emigrantami i Polonią rozproszoną na całym świecie. Przyszliśmy na tę Godzinę Łączności w duchu wiary przede wszystkim z Wami, dla których Brzesko jest małą ojczyzną i gniazdem, z którego wyfrunęliście w świat.
Dzisiejsza Adwentowa, przedświąteczna Godzina Łączności z Wami jest już kolejną, którą od 3 maja – od Uroczystości Królowej Polski i Emigracji – nasza brzeska Rodzina Kolpinga prowadzi.

W czasie dzisiejszej i wszystkich Godzin Łączności przypominamy sobie i uwrażliwiamy się na konkretne problemy nie tylko Was, wywodzących się z Ziemi Brzeskiej, ale także tej wielkiej rzeszy polskich emigrantów, którzy od wielu pokoleń wyjeżdżali za granicę i dziś tworzą ogromną dwudziestomilionową wspólnotę  ludzi o polskich korzeniach, żyjących na wszystkich kontynentach.

Zaczęliśmy tworzyć Kręgi Modlitwy, do których – mamy nadzieję – włączą się w pierwszym rzędzie Wasi krewni mieszkający w kraju.

W naszym Kolpingowskim Centrum w Brzesku jest czynny punkt, w którym udzielamy informacji o parafiach i innych placówkach duszpasterskich za granicą. Ci, którzy planują wyjazdy do pracy w innych krajach mogą zapisać się na kursy języka niemieckiego czy angielskiego.

Zachęcamy was do stałego udziału we mszach św. Szczegółowe informacje o tym, gdzie i kiedy są odprawiane możecie znaleźć także na stronach internetowych Instytutu Duszpasterstwa Emigracyjnego : www.tchr.org/ide. Placówka ta działająca przy Towarzystwie Chrystusowym dla Polonii Zagranicznej posiada wielką bazę informacyjną o duszpasterstwie polonijnym na świecie.

Zachęcamy Was także do stałego przeglądania strony internetowej naszej brzeskiej parafii www.jakub.bwi.pl, na której jest także link do strony brzeskiej Rodziny Kolpinga, gdzie znajdują się bieżące komunikaty naszego zespołu wspierającego duszpasterstwo emigracji.

Będziemy Wam wdzięczni za przesłanie na adres naszego Centrum Rodziny Kolpinga (32-800 Brzesko, ul. Kościuszki 33 lub e-mail: brzesko@kolping.pl) kartki pocztowej ze zdjęciem kościoła, do którego chodzicie w miejscu obecnego zamieszkania. Tę kartkę możecie przesłać także do swych krewnych, którzy nam je przekażą. Mamy zamiar przygotować małą wystawę.

Drodzy Rodacy !
Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia życzymy Wam od Dzieciątka Jezus – naszego Pana i Zbawiciela – obfitości Jego łask. Szczególnie mocy ducha w ujarzmianiu szarej codzienności i silnej wiary, która „góry przenosi”.
W imieniu Brzeskiej Rodziny Kolpinga:

Prezes:  Ks. Zygmunt Bochenek

Przewodniczący: Józef Pabian