Kolpingowski Klub Seniora w Chełmku otworzył swoje podwoje!

Kolpingowski Klub Seniora uważam za otwarty – takie słowa padły 14 listopada 2012r.  podczas inauguracji działalności klubu.

Przecięcia wstęgi dokonali Burmistrz Chełmka Andrzej Saternus, Ksiądz Proboszcz Andrzej Leśny oraz przedstawicielka liderek Marianna Sitek. Swoją obecnością zaszczycili nas także Maria Gołyźniak szefowa Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów, Józefa Ostrowska radna, Urszula Trojańska przedstawicielka Zarządu Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce oraz Marek Idzik i Urszula Kania, którzy kierują Gimnazjum nr2 w Chełmku. Po życzeniach powodzenia w działalności złożonych przez zaproszonych gości, odbył się pokaz multimedialny dokumentujący etapy i wysiłki przy powstawaniu klubu. Na tym część oficjalna została zakończona.

I teraz dopiero się zaczęło!!!!!!! Przy muzyce „MŁODZIEŻOWEGO ZESPOŁU EMERYTÓW I RENCISTÓW” pod wodzą Stanisława Walenia nasi seniorzy ochoczo ruszyli w tany. Hasło do tanecznych pląsów dała nasza radna seniorka Ziutka. Kule i laski szybko poszły w kąt jako zbędne, dlatego są wystawione na licytację. Skoczne polki i walczyki grane przez zespół doprowadziły do niejednej kropli potu na czołach seniorów. Na parkiecie brylowała z podziwu godnym wigorem i zapałem seniorka z najwcześniejszym „peselkiem” – Pani ADELA. Reszta seniorów też nie pozostała obojętna na wariacje muzyczne „młodzieżowej kapeli”. Radosne uśmiechy na obliczach naszych seniorów spowodowały, że serca liderek wyprawiały niesamowite „fikołki”. Tanecznym pląsom nie było końca. Niestety wszystko musi mieć swój koniec. Uśmiechnięci Seniorzy opuszczając uroczystość otwarcia klubu zapowiadali częstą swoją obecność na zajęciach proponowanych przez prowadzące klub liderki.

Halina Liszka
Dorota Pietrzyk