Elżbieta Nowocień: Moja przygoda z Kolpingiem

Moja przygoda z Kolpingiem rozpoczęła się bodaj w 2005 roku w Kolonii, gdy Konsul Generalna Rzeczypospolitej Polskiej w Kolonii Elżbieta Sobótka gościła grupę Rodziny Kolpinga z Polski z księdzem Prezesem Zenonem Myszkiem na czele - a ja jako wicekonsul otrzymałam następnie zadanie towarzyszenia grupie podczas spotkania z władzami Kolping International w Kolonii.

We wrześniu 2006 roku, podczas 2. Spotkania Polskich i Niemieckich Rodzin Kolpinga w Essen jako przedstawicielka Konsulatu Generalnego RP w Kolonii miałam przyjemność wygłoszenia wykładu na temat relacji polsko-niemieckich w kontekście europejskim.

Podczas jednego ze spotkań z p. Willim Stahlschmidtem w Kolonii opowiedział on o inicjatywie pieszych pielgrzymek z Kerpen, miasta rodzinnego Adolfa Kolpinga do jego grobu w kościele minorytów w centrum Kolonii. Taką pielgrzymkę odbyłam w lipcu 2008 roku, krótko przed przeprowadzką do Berlina. Podczas tej pielgrzymki poznałam niezwykłą kobietę, Angelikę Oehlke, zaangażowaną wraz z mężem w Dzieło Kolpinga w Leverkusen. Angelika jest jedną z osób, które dzięki swojej ogromnej determinacji, silnej wierze i darowi zjednywania ludzi, dopomogła w uratowaniu z finansowych tarapatów opactwo cysterskie w Himmerod w górach Eifel na zachód od Kolonii.

W roku 2011, gdy znajomy ksiądz proboszcz Parafii pw. Serca Jezusowego w Templin, Thomas Hoehle poprosił mnie o pomoc w zorganizowaniu wycieczko-pielgrzymki do Wrocławia, Krakowa i Częstochowy. Dzięki wsparciu Kolping Travel oraz Rodziny Kolpinga w Nowym Bieżanowie oraz pana Sekretarza Naczelnego Krzysztofa Wolskiego grupa parafian z Templina z zachwytem wspomina pobyt w Krakowie z bardzo ciekawym i dopracowanym organizacyjnie programem pobytu. Nieoceniona była również pomoc pani Patrycji Kwapik, która z wrodzoną delikatnością wspierała szczególnie starszych uczestników grupy.

Z radością przyjęłam zatem zaproszenie pana Przewodniczącego Józefa Promnego do wygłoszenia wykładu podczas 5. Spotkania Polsko-Niemieckiego Rodzin Kolpinga w Sycowie. Pobyt w tym gościnnym miejscu był bardzo udany, a rozmowy z członkami Rodziny Kolpinga  inspirujące.

Myślę, że to nie koniec mojej przygody z Kolpingiem…

Elżbieta Nowocień, Berlin

Zachęcamy do pobrania pliku PDF z wykładem p. Nowocień, który został wygłoszony podczas 5. Polsko-Niemieckiego Spotkania Rodzin Kolpinga:

WERSJA POLSKA - POBIERZ

WERSJA NIEMIECKA - POBIERZ