Wizyta studyjna w siedzibie Dzieła Kolpinga

We wtorek 30.10.2012 r. gościliśmy w siedzibie naszej organizacji grupę uczniów z XVI Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie. Spotkanie miało charakter wizyty studyjnej w ramach projektu „Wiesz-Działasz-Zmieniasz - Kreatywne warsztaty społeczno - medialne”, dofinansowanego w ramach PO FIO.

Na prośbę zaprzyjaźnionej organizacji – Fundacji Nowych Ujęć – zaprezentowaliśmy uczniom strukturę i funkcjonowanie Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce z uwzględnieniem zakończonych i aktualnie prowadzonych projektów dla społeczności lokalnych. Sekretarz Naczelny p. Krzysztof Wolski zaznajomił naszych gości z postacią Naszego Patrona bł. Adolpha Kolpinga, pozostali pracownicy Biura ZCDK przedstawili dotychczasowe rezultaty projektowe, opowiedzieli o wadach i zaletach pracy w organizacji pozarządowej oraz odpowiadali na pytania gości.

Spotkanie, krótkie, lecz treściwe, było doskonałą okazją do zaprezentowania rozwoju i osiągnięć Dzieła Kolpinga w Polsce. Mamy nadzieję, że wizyta studyjna stanie się impulsem dla młodych ludzi do zaangażowania się w działania trzeciego sektora.