Bł. ks. A. Kolping w ROKU WIARY pielgrzymuje z Kolonii do Polski

W poniedziałek 22 października, po otwarciu ROKU WIARY przez papieża Benedykta XVI, wspominając bł. Jana Pawła II - z naszymi Przyjaciółmi z Bochum-Linden i z diecezji Essen koncelebrujemy Eucharystię w kościele minorytów w Kolonii i dzięki życzliwości Księdza Kardynała Joachima Meisnera, Arcybiskupa Kolonii, otrzymujemy relikwie błogosławionego Adolpha Kolpinga, kapłana, przez ręce prezesa generalnego Międzynarodowego Dzieła Kolpinga ks. Ottmara Dillenburga. Ze czcią i miłością przyjmujemy ten skarb Kościoła wspólnie z Przyjaciółmi, Braćmi i Siostrami oraz naszymi Rodakami żyjącymi w Niemczech.
   Znakiem czasu jest to, że bł. ks. Kolping ze swymi relikwiami  pielgrzymuje z Kolonii do Polski w roku 70. rocznicy męczeńskiej śmierci w Birkenau św. Edyty Stein – Siostry Teresy Benedykty od Krzyża. Dziś w obliczu wielkiego kryzysu człowieczeństwa, wobec niszczenia małżeństwa i rodziny, wobec pozbawiania ludzi wartości ogólnoludzkich i religijnych w Europie i Świecie, Bóg Miłosierny daje nam Świętych i Błogosławionych Kościoła. Ci wielcy Synowie i Córki z różnych epok i kultur przynoszą nam przez Jezusa Chrystusa i Matkę Najświętszą – Miłość i pokój, wiarę i nadzieję.
   Relikwie bł. ks. Kolpinga będą przechowywane w sanktuarium Najświętszej Rodziny w Krakowie - Nowym Bieżanowie. Nie będziemy ich zatrzymywać dla siebie. Chcemy prosić, aby nasz Błogosławiony Patron pielgrzymował w Roku Wiary i Roku Kolpinga do swoich Rodzin w Polsce. Bardzo proszę Księży Prezesów i Przewodniczących Rodzin Kolpinga o przesłanie propozycji i pomysłów.
   Wierzymy, że błogosławieni:  Ks. Kolping i Jan Paweł II PAPIEŻ RODZINY będą pomagać wiernym Rodzin Kolpinga w Polsce i poza granicami, abyśmy  w ewangelicznej szkole Jezusa Chrystusa wzrastali w wierze, nadziei i miłości. Ufamy, że bł. ks. Kolping będzie pomagał nam w rozeznawaniu potrzeb, możliwości pomocy i wspólnego działania rodzin, dzieci, młodzieży i osób starszych w duchu Nowej Ewangelizacji zgodnie z inspiracjami obecnego Synodu Biskupów w Rzymie. Jesteśmy pewni, że będzie uczył i wychowywał wielu chrześcijan do  odważnego wyznawania wiary i  dzielenia się mądrością i talentami dla budowania Królestwa Bożego – Królestwa Prawdy, Sprawiedliwości, Miłości i Pokoju w naszych narodach i Ojczyznach. Ufam, że Błogosławieństwo Nieba będzie niezawodną pomocą dla realizacji małych i dużych projektów jakie z odwagą i mądrością realizują Ludzie Kolpinga w Rodzinach i w Związku Centralnym Dzieła Kolpinga w Polsce i wśród Polaków w kraju, w Europie i świecie.

Uroczyste przyjęcie relikwii błogosławionego księdza A. Kolpinga w Sanktuarium Najświętszej Rodziny w Krakowie Nowym Bieżanowie odbędzie się w niedzielę 28 października 2012 roku.

ks. Józef Jakubiec, prezes krajowy