Integracja międzypokoleniowa w Chełmku

W ramach szkolenia liderów projektu „Nie tacy straszni jak nas malują - seniorzy dla Seniorów" 29 września 2012 r. odbyły się w świetlicy kolpingowskiej w Chełmku warsztaty twórczości plastycznej w udziałem dzieci, młodzieży i seniorów z Jadownik, Luborzycy i Chełmka.
Program był ambitny, technika profesjonalna tak, że zajęcia wymagały skupienia i pełnego zaangażowania. Ze względu na różnorodność stosowanych technik, a więc quilling, decoupage, origami - pracowaliśmy w grupach wymieszanych wiekowo. Pomagały instruktorki pracujące w świetlicy: Anna Ciepiela-Babińska, Anna Waligóra  oraz wolontariuszki z chełmeckiego Powiatowego Zespołu nr 8 Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. J. Kilińskiego Dagmara Linowska, Jowita i Jolanta Janoszka, Anna Bobko. Pomagała także "wtajemniczona" seniorka z Luborzycy Irena Rudzińska. W miłej atmosferze tworzyliśmy pracowicie dzieła sztuki - efekt końcowy był zdumiewający. Nikt nie ukrywał emocji, zachwytu na widok przepięknych figur, obrazków, kwiatków. Dzieci roześmiane, seniorzy szczęśliwi, instruktorki zadowolone z wykonanych zadań - czego chcieć więcej.
Z żalem kończyliśmy zajęcia, ale i z satysfakcją odrobienia na "szóstkę" lekcji z integracji międzypokoleniowej. Zapewniamy, że dalej będziemy się uczyć i bawić z dziećmi ze świetlicy kolpingowskiej.

Liderki KKS z Chełmka