Nigdy nie jest za późno na naukę - warsztaty GRUNDTVIG w Bolzano

W dniach 11-13 września 2012 r. w Hotelu Kolpinga w Bozen/Bolzano w Tyrolu Południowym spotkali się już po raz 5. uczestnicy projektu szkoleniowego Grundtvig, reprezentujący związki narodowe Dzieła Kolpinga z różnych państw Europy.
Warsztaty pt. „Moderacja” poprowadziła Daniela Stehlik – referentka ds. europejskich w Międzynarodowym Dzieła Kolpinga. Przedstawiła ona uczestnikom warsztatów bardzo pomocną metodę moderacji - doradztwo kolegialne, które może zastosować każdy zespół czy grupa do rozwiązywania problemów związanych np. z działalnością stowarzyszenia. Pierwszy dzień szkolenia upłynął na omawianiu głównych zasad tej metody, która opiera się na zaufaniu, dyskrecji, wsparciu i szacunku – filarach, których nie może zabraknąć we wspólnej pracy. Był również czas na integrację uczestników szkolenia poprzez ciekawe zabawy, pozwalające poznać się nawzajem. Wieczór przeznaczono na spacer po pięknej stolicy regionu – Bolzano, urokliwie położonej wśród majestatycznych szczytów Dolomitów, w której widać mieszające się wpływy włoskie i niemieckie. Po mieście oprowadzali gości gospodarz spotkania: Sekretarz Naczelny Dzieła Kolpinga w Tyrolu Południowym – Otto von Dellemann.
W środowy poranek przyszedł czas na przećwiczenie w praktyce metody porady kolegialnej: uczestników podzielono na 3 grupy i każda z nich (przy wsparciu czuwającej nad całością Danieli Stehlik) testowała na konkretnych przykładach, sposoby szukania rozwiązań trudnych sytuacji zgodnie z zasadami tej metody. Refleksje po warsztatach były bardzo pozytywne: metoda prosta, ale bardzo skuteczna!
Na drugą połowę dnia organizatorzy przygotowali dla uczestników szkolenia nie lada niespodziankę – rafting!!! po rzece Etsch (rafting – turystyczna odmiana spływu rzekami, do której używa się różnych rodzajów tratw, łodzi, pontonów, kajaków). Pogoda tego dnia była deszczowa, ale dla uczestników spływu i tak nie miało to znaczenia – woda była wszędzie! Trasę ok. 10 km dzielni „flisacy” pokonali w godzinę, wyłaniając się na koniec z rzeki ociekający wodą, wszyscy uradowani (bo zabawa była doskonała i śmiechu bez liku). Po trudach walki z wodnym żywiołem „zakotwiczono” uczestników w lokalnej, przytulnej restauracji, z przydomową winnicą i dobrze zaopatrzoną piwniczką, gdzie przy suto zastawionych stołach, spędzili przemiły wieczór w towarzystwie członków lokalnych Rodzin Kolpinga.
Ostatni dzień szkolenia rozpoczęła Msza Święta, celebrowana w kaplicy w Domu Kolpinga przez ks. Bernharda Holzera – proboszcza katedry w Bozen. Po Eucharystii wszyscy spotkali się w sali konferencyjnej, aby w 2 grupach kontynuować doradztwo kolegialne. Na zakończenie spotkania odbyła się ewaluacja szkolenia, przeprowadzona przez Danielę Stehlik 3 różnymi metodami. Podczas jednej z nich uczestnicy mieli niewiele czasu na podsumowującą odpowiedź – należało zdążyć przed wypaleniem się zapałki. Wszyscy uczestnicy ocenili szkolenie bardzo wysoko: zarówno jego część merytoryczną, sposób przeprowadzenia oraz cały program spotkania, w którym znalazło się również dużo punktów pozwalających na spędzanie czasu w kolpingowskiej, międzynarodowej wspólnocie.

Anna Wiśniewska