Seniorki w akcji!

W miniony weekend 21-22.07.2012 r. w Krakowie odbył się pierwszy zjazd szkoleniowy  grupy osób powyżej 50 r.ż. w ramach projektu „Nie tacy straszni jak nas malują-Seniorzy dla Seniorów”.  W Domu Kolpinga w Krakowie spotkało się 18 Seniorek z Chełmka, Jadownik i Luborzycy, które przez najbliższe 3 miesiące będą przygotowywały się poprzez cykl warsztatów do założenia Kolpingowskich Klubów Seniora w swoich miejscowościach.

Pierwszy dzień rozpoczęło uroczyste śniadanie, w czasie którego zawiązała się nić porozumienia między uczestniczkami. Kolejne godziny upłynęły pod znakiem rozpoznawania swoich mocnych i słabych stron oraz prezentowania wizji przyszłych organizacji dla seniorów. Pod czujnym, ale życzliwym okiem trenerki p. Marianny Król uczestniczki starały się określić własny potencjał i jak najlepiej poznać możliwości swoich partnerek projektowych. Zajęcia okazały się wyjątkowo twórcze i w pełni angażujące Seniorki. Miłym akcentem kończącym intensywny dzień było wyjście do Kina Kijów połączone z kolacją w jednej z restauracji na krakowskim Rynku.

W drugim dniu rozpoczęły się warsztaty komputerowe, które będą trwały do końca października 2012 r. (w sumie 40 godzin szkoleniowych). Podczas pierwszego zjazdu Seniorki zapoznały się z podstawowymi informacjami o komputerze, wykonały pierwsze działania komputerowe, wstępnie zapoznały się z systemem Windows. Trzeba podkreślić, że dla niektórych z nich był to pierwszy kontakt z komputerem. Warsztaty poprowadziła p. Dominika Riahi-Lapczyk.

Kolpingowskie Seniorki opuszczały Kraków z nostalgią, ale również z nadzieją na kolejny zjazd szkoleniowy, który będzie miał miejsce w Brzesko w drugiej połowie sierpnia.

Projekt „Nie tacy straszni jak nas malują-Seniorzy dla Seniorów” jest dofinansowany ze środków Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.