Premiera musicalu „Marzenie Kolpinga“ 2 sierpnia 2013 r.

W roku 2013 obchodzimy 200-setną rocznicą urodzin naszego Patrona, błogosławionego Adolpha Kolpinga. Z tej okazji firma Spotlight, znana dzięki popularnym produkcjom, takim jak „Elżbieta – legenda świętej”, „Bonifacy”, „Papieżyca”, „Fryderyk – mity i tragedie” przygotowuje na zlecenie niemieckiego Dzieła Kolpinga musical o życiu i działalności Adolpha Kolpinga. Światowa premiera przedstawienia odbędzie się 2 sierpnia 2013 r. w operze w Wuppertal.

„Niemieckie Dzieło Kolpinga bardzo się cieszy ze współpracy z firmą Spotlight. Oferuje ona możliwość zaprezentowania w roku jubileuszowym przedstawienia w formie musicalu na temat założyciela naszej organizacji Adolpha Kolpinga jako znaczącej postaci współczesnej historii i zwrócenia uwagi na jego wciąż aktualne dzieło. Jestem pewien, że spektakle w Wuppertalu staną się z pewnością niezapomnianym przeżyciem dla wielu osób, również spoza kręgu naszych członków” – podkreśla poseł do Bundestagu Thomas Dörflinger, przewodniczący Dzieła Kolpinga w Niemczech, liczącego w chwili obecnej ponad 250 tys. członków.

Opera w Wuppertalu będzie w okresie od 2 sierpnia do 4 września 2013 roku miejscem wystawiania musicalu. Fragmenty przedstawienia prezentowane były już podczas spotkania liderów niemieckiego Dzieła Kolpinga w Fuldzie w roku 2010 oraz w trakcie międzynarodowej pielgrzymki do Rzymu w roku 2011. Publiczność odebrała je entuzjastycznie. Muzyka do musicalu „Marzenie Kolpinga” została skomponowana przez Dennisa Martina. Na scenie zostanie zaprezentowanych wiele utworów zespołowych z udziałem ok. 30 osób.

Kostiumy historyczne z okresu lat sześćdziesiątych XIX w. oraz scenografia wiernie oddają czasy epoki industrializacji. Przedstawienie trwa ok. 145 minut.