Wolna niedziela dla rodziny - pamiętaj abyś dzień święty święcił!

W niedzielę 4 marca przed marketami w największych miastach Polski  będą rozdawane ulotki promujące ideę ustawowego zagwarantowania  niedzieli  jako  dnia wolnego  od pracy. Podobne akcje zostaną zorganizowane w tym dniu w całej Europie pomimo, że w niektórych krajach jak Niemcy, Austria  czy Francja , niedziela od dawna jest dniem wolnym od pracy w handlu.  Dzieło Kolpinga w Polsce jako część Europejskiego Dzieła Kolpinga  dołącza się do tej  kampanii  prowadzonej od kilku lat przez  europejskie Przymierze na Rzecz Wolnej Niedzieli  zrzeszające  związki zawodowe oraz chrześcijańskie organizacje pozarządowe z całego kontynentu. Zachęcamy nasze Rodziny Kolpinga  do wsparcia tej akcji i promowania jej na swoim terenie głównie przez  zaniechanie niekoniecznych niedzielnych  zakupów. Niech będzie to naszą jałmużną wielkopostną na rzecz pracowników handlu – głównie kobiet – matek i żon, które mają prawo do świętowania niedzieli w gronie rodzinnym.