WARTO UCZYĆ SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE…

Nauka może być przyjemna! Naprawdę! Do takiej konkluzji doszli uczestnicy warsztatów, które miały miejsce w dniach 2-4.02.2012 r. w czeskim Blansku, a dokładniej, w urokliwie położonym Domu Kolpinga Vyhlidka.
Było to kolejne spotkanie organizowane w ramach partnerskiego projektu  pt. „Szkolenia dla wolontariuszy odpowiedzialnych za zarządzanie”, finansowanego przez Komisję Europejską w ramach Programu Grundtvig „Uczenie się przez całe życie”. W projekcie uczestniczą przedstawiciele Dzieła Kolpinga z 6 europejskich państw: Niemiec, Płd. Tyrolu, Czech, Polski, Rumunii i Węgier. Tym razem organizatorem spotkania było czeskie Dzieło Kolpinga. Zdobywanie wiedzy odbywało się (pod czujną opieką prowadzącej zajęcia trenerki) głównie poprzez dyskusje i wymianę doświadczeń, które są różne w różnych państwach. To stanowiło o atrakcyjności tych warsztatów, których tematem przewodnim był „Europejski networking”, czyli wymiana informacji, sposoby budowania platform porozumienia, przepływu wiedzy i doświadczeń.
Podzieleni na międzynarodowe grupy, wspierani wskazówkami trenerki, w oparciu o własne doświadczenia, uczestnicy próbowali określić jakie są potrzeby i wyzwania w naszych kolpingowskich działaniach, które można by objąć współdziałaniem, jakie konkretne przedsięwzięcia, podjęte wspólnie odpowiadałyby tym potrzebom i przyniosłyby najlepsze efekty. Wynikami swoich prac, grupy dzieliły się z pozostałymi uczestnikami, wypracowując wspólne wnioski.
Luźna formuła zajęć sprzyjała swobodnym wypowiedziom i nieskrępowanym dyskusjom, prowadzonym w przyjaznej atmosferze.
Dobry nastrój towarzyszył wszystkim zarówno w trakcie zajęć, jak i poza nimi, zwłaszcza, że organizatorzy zadbali o liczne atrakcje. Wśród nich znalazło się zwiedzanie Jaskini Punkevni – jednej z wielu znajdujących się na terenie Morawskiego Krasu – ze wspaniałymi kamiennymi formami wyrzeźbionymi przez wodę, zachwycającym widokiem na przepaść zwaną Macochą, podróżą tratwami po meandrach podziemnej rzeki oraz bardzo miłą temperaturą (+ 8 °C) w porównaniu do mrozu panującego na zewnątrz jaskini.
Doskonała, wieczorna zabawa w klubie bowlingowym, udowodniła, że gra w kręgle to dyscyplina, którą można się cieszyć w każdym wieku, a dobre wyniki osiągać nawet bez specjalnego przygotowania.
Nie zabrakło również czasu na spotkanie z czeskimi członkami Dzieła Kolpinga, wspólny udział we mszy św. oraz biesiadowanie przy pięknej muzyce miejscowego zespołu folklorystycznego.
Krótko mówiąc: podróże kształcą. Warto więc brać udział w tego typu przedsięwzięciach; w sposób łatwy i przyjemny zdobywać wiedzę i dzielić się własną.