Jadowniki – nowa Rodzina Kolpinga

Nawet pogoda była świąteczna w dzień uroczystej, oficjalnej inauguracji działalności nowej Rodziny Kolpinga w Polsce – Rodziny w Jadownikach w powiecie brzeskim woj. małopolskiego. Rodzina powstała w 2011 roku i już podjęła liczne działania w środowisku Jadownik: jej członkowie pomogli rodzinie, która ucierpiała w pożarze, przygotowali świąteczne paczki dla potrzebujących, wspólnie z miejscową Caritas zorganizowali festyn rodzinny z pokazem konnym, prowadzą korepetycje dla dzieci i młodzieży, otaczają modlitewnym (i nie tylko) wsparciem chorego chłopca – to tylko przykłady tej aktywności.
Na zimowe popołudnie 26 stycznia RK z Jadownik zaprosiła do siebie liczne grono przyjaciół i sympatyków, z okolicy najbliższej i trochę dalszej, aby w kolpingowskiej wspólnocie uczestniczyć we mszy św. celebrowanej przez ks. Franciszka Hojnowskiego (zastępującego chorego ks. Tadeusza Górkę – prezesa RK), a po niej, weselić się przy biesiadnym stole, łamiąc się opłatkiem, śpiewając kolędy i poznając się lepiej w trakcie rozmów.
Na zaproszenie RK z Jadownik przybyli przedstawiciele lokalnej administracji: p. Jerzy Tyrkiel – z-ca burmistrza Brzeska, p. Jarosław Sorys – sołtys Jadownik, p. Jerzy Gawiak – były sołtys Jadownik, a obecnie radny, przedstawiciele zaprzyjaźnionych stowarzyszeń: Towarzystwa Domu Ludowego im. prof. dr Franciszka Bujaka w Maszkienicach, Rodzin Kolpinga z Brzeska, Bochni, Dębna oraz Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce, z reprezentującym zarząd p. Krzysztofem Wolskim na czele.
Bardzo serdecznie przybyłych gości witała przewodnicząca RK w Jadownikach, pani Kazimiera Węgrzyn, zwracając się do każdego osobiście, co było niezmiernie miłym dla przybyłych, ale trudnym dla gospodyni – sala miejscowego domu ludowego zgromadziła bowiem bardzo dużo osób.
Trudno opisać wszystkie miłe momenty tego spotkanie – może zdjęcia, przynajmniej w części, pokażą tę rodzinną, ciepłą atmosferę.
Rodzinie Kolpinga z Jadownik życzymy pomyślności w działaniach!