Spotkanie Wadowickiej Rodziny w 20 rocznice beatyfikacji Bł. A Kolpinga

27 października 2011 roku, w 20 rocznicę beatyfikacji  Błogosławionego  Księdza  Adolfa Kolpinga, podczas gdy na Placu Św. Piotra Apostoła w Rzymie członkowie Międzynarodowego Dzieła Kolpinga składali Bogu dziękczynienie za osobę Księdza Adolfa,  nasza  wadowicka Rodzina uczestniczyła w uroczystym spotkaniu w siedzibie stowarzyszenia. Przed wizerunkiem Błogosławionego odmówiliśmy modlitwę „na zapalanie kolpingowskiej świecy”. Przewodniczący wspólnoty brat Zygmunt wygłosił prelekcje  związaną z naszym świętem. Wszyscy zebrani z zainteresowaniem wysłuchali szczegółowej relacji z przed 20 lat, kiedy to Ojciec Święty Jan Paweł II wyniósł na ołtarze Sługę Bożego księdza Adolfa Kolpinga. Działalność naszych Rodzin jest kontynuacją działań jakie frapowały dziewiętnastowiecznych  czeladników w Niemczech. Mamy podobne problemy i podobnie reagujemy na potrzeby ludzkie. Musimy ciągle rozwijać wachlarz naszych działań, dbając jednocześnie o wysoką ich jakość. Rynek pracy jest coraz bardziej wymagający. Kontynuując wystąpienie brat przewodniczący przypomniał, że głównym motywem działalności Błogosławionego Adolfa, była chrześcijańska miłość bliźniego i głębokie poczucie sprawiedliwości. Zaapelował o naśladownictwo Błogosławionego w pracy dla potrzebujących.

Po spotkaniu wszyscy uczestnicy udali się do wadowickiej Bazyliki Ofiarowania NMP na Eucharystię. Podczas Mszy świętej modlono się głównie o kanonizację Błogosławionego Adolfa Kolpinga, a także o kanonizację Błogosławionego Jana Pawła Wielkiego naszego Rodaka.

Z. J. Barycz