Warsztaty w Monachium, 13-15.10.2011

W dniach 13-15 października 2011 w Monachium odbyły się  pierwsze warsztaty dotyczące europejskiego partnerstwa edukacyjnego/kształceniowego w ramach partnerskiego programu edukacyjnego Grundtvig. Celem warsztatów, w których uczestniczyło 16 członków Dzieła Kolpinga głównie z Europy Środkowo-Wschodniej, było zaprezentowanie możliwości i ograniczeń nowych mediów oraz wymiany pomiędzy uczestnikami doświadczeń z nimi związanych.

W pierwszym etapie spotkania poszczególni przedstawiciele krajów uczestniczących w programie przedstawili się w oparciu o swe dotychczasowe doświadczenia związane z nowymi mediami.
Kolejne punkty programu dotyczyły tematów: „Blog” (Referentka: Daniela Schulz z Fundacji Renovabis) oraz „Twitter” (Referent: Daniel Leicher). Po krótkich wprowadzeniach teoretycznych można było wypróbować w praktyce funkcjonowanie obu narzędzi.

Następnie Henrik Evers zaprezentował podczas wycieczki do Stowarzyszenia św. Michała (niem.: St. Michaelsbund) działalność centrum ds. internetu dla Archidiecezji Monachium i Freising.

Obok szkoleń merytorycznych do udanych można zaliczyć wymianę kulturalną oraz kulinarną,  np. typowe bawarskie przedpołudniowe spotkanie przy kiełbaskach i preclach.

Punktem kulminacyjnym była Msza. Św. uroczyście celebrowana w kościele Trójcy Świętej przez wikariusza diecezjalnego oraz prezesa Dzieła Kolpinga w Diecezji Monachium i Freising ks. Christopha Hubera.

Organizatorzy spotkania – Andreas Fritsch (Referent diecezjalny Dzieła Kolpinga w Monachium i Freising) oraz Michael Lenz (Referent ds. młodzieży) podkreślili w podsumowaniu dwie rzeczy. Wykorzystanie nowych mediów jest obecnie niezbędne do prezentowania organizacji społecznej na zewnątrz. Wymaga ono jednak świadomego wyjaśnienia celów istnienia organizacji w mediach w kontekście jej działań m.in.  przekazywania wartości.

Kolejne szkolenie w ramach Europejskiego Partnerstwa Kształceniowego programu Grundtvig odbędzie się już na początku grudnia w Polsce. Zaplanowano udział w nim 3 przedstawicieli polskiego Dzieła Kolpinga. Szczegółowe informacje dotyczące tego szkolenia, w tym  o możliwościach zapisów już na początku listopada!

LINKI:
Stowarzyszenie św. Michała (st. Michaelsbund)  to katolicki dom mediów i książek.  Obejmuje ono swym wsparciem ok. 1200 bibliotek publicznych w całej Bawarii. Posiada ono  również własne wydawnictwo, księgarnię, księgarnię wysyłkową, katolicką gazetę „Münchner Kirchenzeitung” oraz prowadzą usługi medialne z własną redakcją radiową, telewizyjną i internetową.

Dzieło Kolpinga w Diecezji Monachium i Freising