Rodzina Kolpinga w Oświęcimiu wciąż aktywnie

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Oświęcimiu - jak co roku - angażuje się w przedsięwzięcia, które dają innym – dzieciom, młodzieży, osobom niepełnosprawnym wiele radości, niosą nadzieję i pomagają wzbudzić uśmiechy na oprószonych smutkiem twarzyczkach. W tym roku za nami już wiele takich dni, kiedy to angażowaliśmy nasze siły i braliśmy udział w różnorodnych zajęciach.
Do tych ostatnich należały m.in.:
-pomoc przy organizacji Dnia Dziecka w Stowarzyszeniu Rodziców na Rzecz Dzieci Niepełnosprawnych ZEUS           w Oświęcimiu. Zadaniem naszym jako kolpingowców była opieka nad dziećmi podczas zabaw, pomoc przy - i tak świetnie zorganizowanym - cateringu, przygotowanie karaoke dla dzieciaków itp. Organizatorzy czyli Stowarzyszenie ZEUS wyśmienicie przygotowali imprezę. Wszyscy podopieczni byli zachwyceni zabawą. Dzieci bardzo chętnie brały udział w karaoke prowadzonym przez kolpingowców.
-wolontariusze Rodziny Kolpinga w Oświęcimiu wzięli po raz kolejny udział we współorganizacji Festynu Rodzinnego w Fundacji Bliżej Człowieka w Rajsku (Wioska dziecięca). Miało to miejsce 4 czerwca. Nasi wolontariusze pracują tam z dziećmi i młodzieżą ćwicząc z nimi Capoeira – powstała już mocna drużyna! W tym roku na Festynie nie zabrakło konkursów, które organizowali kolpingowcy, tradycyjnie odbyło się malowanie twarzy. Nasza członkini wytrwale malowała twarze dzieci kilka godzin, bo ustawiła się do niej bardzo długa kolejka. Częstowaliśmy dzieci słodkościami i ufundowaliśmy skromne nagrody za udział w konkursie „Mam ciekawy talent”. Jesteśmy przekonani, iż nasza obecność na wspomnianych imprezach wywołała nie jeden uśmiech na twarzach dzieci.-przy parafii Św. Maksymiliana (miejsce naszej siedziby) zorganizowaliśmy „Powitanie lata z Kolpingiem” dla dzieci i młodzieży już od dawna zaprzyjaźnionej z Kolpingiem, a mieszkającej w pobliżu naszej siedziby.                         W tym miejscu bardzo serdecznie dziękujemy darczyńcom za pomoc w organizacji imprezy, dary serca w postaci pomocy do zabaw, owoców, ciastek, cukierków itp.
-gościliśmy na Festynie w Środowiskowym Domu Samopomocy w Oświęcimiu. Wystąpiła Capoeira prowadzona przez naszych członków z udziałem dzieciaków z Wioski Dziecięcej czyli widoczny efekt naszej dobrej współpracy :-)
-w lipcu pomagaliśmy Radzie Osiedla Stare Stawy w organizacji Pikniku Rodzinnego, który miał miejsce w nowej siedzibie Rady na ulicy Zagrodowej 1. Prowadziliśmy różnorodne konkursy, malowanie twarzy.
Od sierpnia br. prowadzimy różnego rodzaju zajęcia właśnie na osiedlu Stare Stawy. Jesteśmy gospodarzem                 w nowootwartym Domu Osiedlowym. W tym samym budynku ma swoją siedzibę Rada Osiedla Stare Stawy.
Na prowadzenie niżej wymienionych zajęć otrzymaliśmy darowiznę z Telewizji Polskiej jak również dotację                   z  Urzędu Miasta Oświęcim. Członkowie naszego Stowarzyszenia pracują również jako wolontariusze.
Serdecznie zapraszamy mieszkańców miasta Oświęcim, dzieci i młodzież na proponowane formy bardzo ciekawych, rozwijających form spędzania czasu wolnego a są nimi: -zajęcia dla dzieci i  młodzieży, których tematem jest poznawanie zawodów ( uczestnicy zajęć mają możliwość skorzystania z pomocy doradcy zawodowego, odwiedzają miejsca pracy ludzi wykonujących różne zawody np. strażak, operator filmowy, sprzedawca, prawnik itp.), dzieci odrabiają również zadania domowe, mają możliwość skorzystania z korepetycji     i wezmą udział w zaplanowanej wycieczce do teatru Banialuka gdzie obejrzą przedstawienie a po nim wezmą udział w ciekawych i rozwijanych warsztatach aktorskich; - zajęcia plastyczne ( lepienie w glinie, malowanie             na płótnie, rzeźby EKO itp.;- zajęcia Capoeira, w których dzieci i młodzież ćwiczą i uczą się brazylijskiej sztuki walki połączonej z tańcem; -zajęcia animacji  i pomoc pedagoga, który dyżuruje w placówce ( pomoc dla dzieci i ich rodziców).
 Te wyżej to zajęcia dla młodszych a dla osób dorosłych proponujemy i prowadzimy: - zajęcia języka angielskiego; -zajęcia języka niemieckiego; - zajęcia z doradcą zawodowym; -bezpłatne porady prawne dla osób o niskich kwalifikacjach, dochodach; - zajęcia fitness; - zajęcia sportowe dla dorosłych a w ich gimnastyka poranna, tenis stołowy, piłka nożna.
Grupa osób już zapisanych na prowadzone przez nas zajęcia, dzieci, młodzież i dorośli to już prawie 200 osób. Mamy jednak nadzieję, że będzie nas coraz więcej i wspólnie będziemy zarażać się pozytywną energią, pomysłami, motywacja do pracy. Bo najlepsze podziękowanie od naszych beneficjentów to radość, uśmiech            i dobre słowo.
W naszych najbliższych planach jest utworzenie grupy wolontariatu składającej się głównie z młodzieży mieszkającej na w/w osiedlu (przyjmujemy zgłoszenia młodych osób), prowadzenie kursu kroju i szycia, przygotowanie Mikołajek dla dzieci z osiedla i wspólnie z Radą osiedla przygotujemy Dzień Otwarty. Marzymy również o utworzeniu grupy grającej na różnorodnych instrumentach, zgromadzeniu różnych instrumentów, stworzenie „małej orkiestry”, która miałaby być owocem współpracy Stowarzyszenia z Radą Osiedla.              Zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszą działalnością , bliższe informacje na temat zajęć znajdują się    na tablicy ogłoszeniowej Domu Osiedlowego, informacji chętnie udzielą również osoby pełniące dyżury i prowadzące zajęcia. Szczególnie zapraszamy do wzięcia udziału w zajęciach mieszkańców osiedla Stare Stawy.

Urszula Trojańska – przewodnicząca RK Oświęcim