Kolping-Kosova

W dniach 29.08.-02.09.2011 czworo pracowników Dzieła Kolpinga w Polsce: U. Bukowska, B. Michałek, A. Wiśniewska i M. Ptak uczestniczyło w międzynarodowym seminarium dotyczącym ewaluacji i monitoringu projektów pod nazwą: „Monitoring zorientowany na efekty”, które miało miejsce w malowniczo położonym kosowskim mieście Prizren. W Kosowie – państwie, które istniej od 17 lutego 2008 roku- żyje ok. 60 000 katolików, skupionych w 25 parafiach. Godnym podkreślenia jest fakt, iż w 16 z nich znajdują się Rodziny Kolpinga. Dzieło Kolpinga jest jednym z niewielu zwiastunów katolickiej działalności w kraju, gdzie 95% ludności stanowią muzułmanie.
Oprócz Polaków w spotkaniu udział wzięli przedstawiciele Kosowa, Albanii, Serbii oraz Niemiec. Przez trzy dni omawiano kwestie projektowe ze szczególnym uwzględnieniem badań jakości i efektywności podejmowanych działań. Praca w międzynarodowych grupach umożliwiła spojrzenie na problemy w pisaniu wniosków i wdrażaniu założeń projektowych w lokalnych środowiskach, z jakimi borykają się inne kraje europejskie. Seminarium było również okazją do poznania kultury i zasmakowania tradycyjnych potraw Kosowarów. Wyjątkowe podziękowania należą się Dziełu Kolpinga z Kosowa za bardzo dobrą organizację przedsięwzięcia. W Prizren żyje ok. 220 tys. mieszkańców. Rok temu powstał tam Dom Kolpinga, który oferuje miejsca noclegowe, a także prowadzi szkolenia językowe (angielski, niemiecki)  oraz zajęcia komputerowe