Działania Rodziny Kolpinga w Dębnie dla najmłodszych

Od pierwszego czerwca br. Rodzina Kolpinga w Dębnie dzięki otrzymanemu wsparciu ze środków Programu „Działamy lokalnie VII” podejmuje działania w ramach projektu „Bawiąc uczyć - oferta dla najmłodszych mieszkańców Dębna” mające na celu m.in. organizację zajęć tanecznych dla dzieci i młodzieży.

Codziennie, w godzinach 11.00-17.00 dzieci i młodzież z gminy Dębno mogą spędzać czas w świetlicy środowiskowej „U Kolpinga”. Całość działań polega na prowadzeniu zajęć dla dzieci w trakcie funkcjonowania świetlicy środowiskowej w tym przede wszystkim na zorganizowaniu kursu tańca towarzyskiego. Ponadto zorganizowane zostaną zajęcia z psychologiem oraz zajęcia plastyczne i sportowe jak również dodatkowe zajęcia turystyczno-rekreacyjne podczas wakacji.

Oferta Rodziny Kolpinga w Dębnie wynika z potrzeb zgłaszanych przez najmłodszych. „Rozmowy z dziećmi, wyniki ankiet wskazywały na wielką chęć wśród dębińskiej młodzieży nauki tańca. W gminie nie było oferty nauki tańca. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom uczestników świetlicy pragniemy zaproponować naukę tańca” – tak uzasadnia wybór działań przewodnicząca Rodziny Kolpinga – Aleksandra Bilińska.