Oświęcimski Kolping nie śpi :)

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Oświęcimiu - jak co roku - angażuje się w przedsięwzięcia, które dają innym – dzieciom, młodzieży, osobom niepełnosprawnym wiele radości, niosą nadzieję i pomagają wzbudzić uśmiechy na oprószonych smutkiem twarzyczkach. W tym roku za nami już wiele takich dni, kiedy to angażowaliśmy nasze siły i braliśmy udział w różnorodnych zajęciach.

O tych ostatnich chcielibyśmy opowiedzieć.

31 maja zorganizowaliśmy pomoc przy organizacji Dnia Dziecka w Stowarzyszeniu Rodziców na Rzecz Dzieci Niepełnosprawnych ZEUS w Oświęcimiu. Zadaniem naszym jako kolpingowców była opieka nad dziećmi podczas zabaw, pomoc przy - i tak świetnie zorganizowanym - cateringu, przygotowanie karaoke dla dzieciaków itp. Organizatorzy czyli Stowarzyszenie ZEUS wyśmienicie przygotowali imprezę. Wszyscy podopieczni byli zachwyceni zabawą. Dzieci bardzo chętnie brały udział w karaoke prowadzonym przez kolpingowców. Do dziś pytają, kiedy będziemy znowu, a my …. już się szykujemy do pracy!

Wolontariusze Rodziny Kolpinga w Oświęcimiu wzięli po raz kolejny udział we współorganizacji Festynu Rodzinnego w Fundacji Bliżej Człowieka w Rajsku (Wioska dziecięca). Miało to miejsce 4 czerwca.  Nasze działania w Wiosce prowadzimy systematyczne. Nasi wolontariusze pracują tam z dziećmi i młodzieżą ćwicząc z nimi Capoeira – powstała już mocna drużyna! A w tym roku na Festynie nie zabrakło konkursów, które organizowali kolpingowcy i tradycyjnie odbyło się malowanie twarzy. Nasza członkini wytrwale malowała twarze dzieci kilka godzin, bo ustawiła się do niej bardzo długa kolejka. Częstowaliśmy dzieci słodkościami i ufundowaliśmy skromne nagrody za udział w konkursie „Mam ciekawy talent”. Jesteśmy przekonani, iż nasza obecność na wspomnianych imprezach wywołała nie jeden uśmiech na twarzach dzieci.

Natomiast 18 czerwca przy parafii Św. Maksymiliana (miejsce naszej siedziby) zorganizujemy  „Powitanie lata z Kolpingiem” dla dzieci i młodzieży już od dawna zaprzyjaźnionej z Kolpingiem,                 a mieszkającej w pobliżu naszej siedziby.

Zapraszamy wszystkie dzieciaki z całej parafii na wspaniałą zabawę, w programie będą liczne gry i zabawy, konkursy z nagrodami. Dodatkowo zapewniamy pieczenie kiełbasek.

Już niebawem, bo 25 czerwca będziemy gościć na Festynie w Środowiskowym Domu Samopomocy w Oświęcimiu. Gwoździem naszego programu będzie Capoeira prowadzona przez naszych członków z udziałem dzieciaków z Wioski czyli widoczny efekt naszej dobrej współpracy :-)

Cały festyn – jego organizację i przeprowadzenie - będą wspierać członkowie naszego stowarzyszenia.

Z całego serca serdecznie zapraszamy do Oświęcimia, gdzie dzieje się wiele pozytywnego!

Zapraszamy do udziału w naszych przedsięwzięciach, które co prawda wymagają od nas dużego zaangażowania w pracę, poświęcenia czasu jak i wymagają pozytywnej energii,  ale dają tak wiele – uśmiech i radość wśród  innych!

Tego wszystkiego i Państwu życzymy.

Z kolpingowskim pozdrowieniem,

Urszula Trojańska – przewodnicząca RK Oświęcim
wraz ze wszystkimi członkami i wolontariuszami  kolpingowskiego stowarzyszenia w Oświęcimiu