Piknik z Rodziną Kolpinga i Młodym Kolpingiem w Chełmku

Dnia 9 października w Parku Miejskim w Chełmku raz odbył się Piknik rodzinny. Młodzi wolontariusze zadbali, aby uczestnikom nie zabrakło wrażeń i dobrej zabawy.
   Piknik poprowadziło wspaniałe rodzeństwo Stelmachów: Ania i Grześ oczywiście pod bacznym okiem Pani Barbary Kobyłczyk oraz Pani Urszuli Trojańskiej. Uczestnicy pikniku brali udział w licznych konkursach m. in. skok na skakance, malowanie ulubionych postaci z bajek  kredą na asfalcie, śpiewanie. Dzieciom biorących udział w zabawach i konkursach przygotowano mnóstwo nagród.
   Dla rodziców zaplanowane zostały niezwykłe atrakcje. Obrazy z wystawy Antestes pokazała malarka Magdalena Opitek. Swoje zdjęcia wystawił również Grzegorz Stelmach, natomiast Katarzyna Biesik podzieliła się z wszystkimi swoim oryginalnym hobby wystawiając zdjęcia dzieci, które zbiera już od 6 lat.
   Na pikniki zaproszono Bractwo Rycerskie "Posłannicy Chorsa". Rycerze zademonstrowali swój ekwipunek, opowiedzieli o swoim zainteresowaniu, ale przede wszystkim zaprezentowali swoje umiejętności w sztuce średniowiecznej walki. Pod pieczą rycerzy chętne osoby z publiczności mogły spróbować własnych sił w posługiwaniu się ogromnym, autentycznym mieczem.
   Furorę zrobił pokaz sztuki walki Capueira. Zachwyt wzbudziły trudne do wykonania, harmonijnie połączone elementy tańca i walki. Odważni mogli spróbować swoich sił i nauczyć się figur tj. gwiazda czy stanie na rękach. Pokaz zrobił wrażenie zarówno na tych najmłodszych jak i na starszych.
   Zainteresowani działalnością Grupy Wolontariatu i Rodziny Kolpinga mogli zasięgnąć wyczerpujących informacji na ten temat, a przy okazji dostać uroczy pomarańczowy balonik.
   Na zakończenie wszyscy mogli nauczyć się tańca belgijskiego. Nauka przebiegła w tempie błyskawicznie, a muzyka i tym razem złagodziła obyczaje, gdyż belgijskiego odtańczono kilkakrotnie.
    Piknik można wpisać na konto sukcesów. Szacuje się, że uczestniczyło w nim ok. 200 uśmiechniętych buzi. Wszyscy wyrażali swoje zadowolenie i aprobatę dla tej nowej tradycji jaka wpisała się na jesienne karty kalendarza naszego miasta.