Noworoczne plany Rodziny Kolpinga w Luborzycy

Tak jak co roku nasza Rodzina Kolpinga spotkała się przy świątecznym stole, aby podsumować ubiegły rok oraz nabrać animuszu do wspólnego działania w przyszłym.
Co prawda rok temu takie spotkanie miało miejsce w Rzymie. Do dzisiaj wspominamy hucznego Sylwestra spędzonego razem z Obywatelami Wiecznego Miasta w parafii Św. Bonawentury, wtedy również dwukrotnie wystawiliśmy Jasełka.
W tym roku spotkanie odbyło się w naszym "Mateczniku" czyli w Luborzycy. Honorowymi gośćmi byli:  Wójt gminy Kocmyrzów -Luborzyca Marek Jamborski  (nasz honorowy członek) ,  oraz pan Włodzimierz Tochowicz  - były radny powiatu krakowskiego.
Wspominaliśmy nasze działania w kończącym się już roku, a więc projekty, w których uczestniczyliśmy: w szczególności  Projekt "Współpraca dla Pracy", który zaowocował powstaniem "Sieci Luborzyca" oraz projektami, które realizujemy czyli  "Fundraising dla rozwoju kultury i edukacji na obszarach wiejskich”,  w ramach którego przeszkoliliśmy 75 osób z 10 gmin powiatu krakowskiego. Projekt ten oprócz korzyści dla beneficjentów, przyczynił się do znacznego rozpropagowania idei kolpingowskich, a tym samym do promocji naszego Związku na obszarze powiatu. Zarówno projekt "Współpraca dla Pracy" jak i "Fundraising.." były możliwe do zrealizowania dzięki współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Fundraisingu, a szczególnie z trenerkami  i trenerami  pod wodzą prezesa pana  Roberta Kawałko. Osobne wyrazy wdzięczności kierujemy do pani Magdaleny Szczudło, która zauroczyła nas swoją osobowością oraz fachowością.
Przed nami nowe projekty : „Ekomonter – nowy zawód”, który będziemy realizować w partnerstwie ze Stowarzyszeniem „Korona Północnego Krakowa" oraz Parafią Św. Jakuba z Więcławic Starych, oraz dwa duże projekty Związku Centralnego w których nasza RK bierze udział: poradnictwo prawne dla obywateli  oraz projekt wspierający organizacje pozarządowe.
Ale o tym zapewne w przyszłości napiszemy.
Obecnie zgłaszamy się na konkurs Kolęd do Lipnicy Murowanej, oraz wybieramy się jak co roku na Opłatek do Ks. Kardynała na Franciszkańską 3.

/RK Luborzyca/