Modlitwa wadowickiej Rodziny za Dzieło Kolpinga w Urugwaju

Wadowice, dnia 27.10. 2010 roku

W dniu 26 października b.r.  w Wadowicach odbyło się uroczyste spotkanie członków Rodziny Kolpinga przy Parafii Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny. Głównym celem spotkania było  uczestnictwo  zebranych osób w Światowym Dniu Modlitwy w intencji Dzieła Kolpinga w Urugwaju. Słowo wstępne wygłosił przewodniczący stowarzyszenia, który w przystępny sposób przybliżył siostrom i braciom wadowickiej Rodziny ten mało znany kraj w zakresie położenia geograficznego i jego dziejów. Nakreślił też zakres działań Dzieła Kolpinga w tym dalekim południowo -  amerykańskim kraju.
             W specjalnie przygotowanej kaplicy pw. Matki Boskiej Częstochowskiej, wadowiccy kolpingowcy odmówili modlitwy różańcowe z zarejestrowanym na płytce CD Sługą Bożym  Janem Pawłem II.  Modlitwom towarzyszyły Horały Gregoriańskie w wykonaniu mnichów z Tyńca. Nabożeństwo zakończyliśmy wspólnym śpiewem papieskiej „ Czarnej Madonny”.
             Spotkanie było doskonałą ucztą  religijną i intelektualną dla wszystkich wadowickich uczestników Dnia Modlitwy za Dzieło Kolpinga Urugwaju.  Efekt tej modlitwy na dłuższy czas pozostanie w naszych sercach i umysłach.

Zygmunt J. Barycz