Nowy zarząd Młodego Kolpinga Polska wybrany

W dniach 23-24.09.2009 w Domu Spotkań i Formacji Dzieła Kolpinga w Luborzycy odbyło się zebranie sprawozdawczo – wyborcze Młodego Kolpinga Polska.  W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele 9 grup Młodego Kolpinga z całego kraju.

Zebranie przygotowała i  poprowadziła Bożena Michałek, ustępująca przewodnicząca Młodego Kolpinga, która przez wiele lat z zaangażowaniem i pasją podejmowała różnorodne inicjatywy  m.in. organizując międzynarodowe spotkania, dbając o partnerstwo pomiędzy Młodym Kolpingiem Polska a Kolpingjugend Trier.

Swoją obecnością zaszczycił nas ks. Prałat Axel Werner – Prezes Generalny Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, przebywający w tych dniach z wizytą w Polsce. Ksiądz Prałat, któremu szczególnie zależy na budowaniu relacji z młodymi ludźmi, podkreślił rolę Młodego Kolpinga  w budowaniu  przyszłości Dzieła w Polsce i na świecie.
Wieczór  integracyjny poprowadzony przez wodzirejów z Brzeska, a byłych członków Młodego Kolpinga, stworzył uczestnikom spotkania możliwość bliższego poznania się przed dokonaniem wyboru nowego zarządu na 3 letnią kadencję.

Następnego dnia pani Krystyna Marcinkowska -trener i wizytator programu „Młodzież w działaniu”  - zaprezentowała  bogate możliwości finansowania działań młodzieżowych. Program finansuje szerokie spektrum pomysłów młodych ludzi od lokalnych inicjatyw do spotkań międzynarodowych.
Podczas zebrania Delegaci poszczególnych grup  Młodego Kolpinga przedstawili działalność lokalnych sekcji, podczas zebrania nie zabrakło również czasu na dyskusję o trudnościach i wyzwaniach czekających na młodych Kolpingowców.

W wyniku głosowania, w którym uczestniczyło 16 upoważnionych osób  został wyłoniony nowy zarząd w składzie:

Patrycja Kwapik – przewodnicząca

Klaudia Migasiewicz – zastępca

Piotr Hodur - skarbnik

Nowemu zarządowi życzymy wielu ciekawych inicjatyw oraz wytrwałości w działaniu!