Nocne czuwanie Dzieła Kolpinga na Jasnej Górze

W noc z 14 na 15września 2009r, w święto podwyższenia Krzyża Świętego, odbyła się szósta autokarowa pielgrzymka Dzieła Kolpinga na Nocne Czuwanie na Jasnej Górze. Pielgrzymka w tym roku nabrała charakteru ogólnopolskiego. Udział w niej  wzięło około 217 pielgrzymów.  Z Sycowa, wraz z ks. Piotrem przyjechało 185 osób;  z  Łeby i Łęczyc z Prezesem Dzieła Kolpinga w Polsce ks. Zenonem - 20 osób, z Chełmka z ks. Tomaszem-5 osób, z Mysłowic - 2 osoby oraz  z Krakowa - 5 osób.

Przewodnictwo w całej uroczystości objął Prezes Dzieła Kolpinga ks. Zenon Myszk wspólnie z ks. Piotrem Jaroszkiewiczem z Sycowa. Czuwanie rozpoczęło się o godz.  21.00 Apelem Jasnogórskim. Od 21.30 do 23.30 były rozważania, czytania wiernych, różaniec oraz koronka do Miłosierdzia Bożego. Od 23.30 do 24.00 był czas na osobistą modlitwę i skupienie pielgrzymów. Punktualnie o północy rozpoczęła się uroczysta Msza św. z homilią wygłoszoną przez ks. Zenona Myszka.  Msza św. zakończyła się zasłonięciem cudownego obrazu Matki Bożej, w czasie którego odśpiewany został hymn Kolpinga.

Józef Promny
Przewodniczący Dzieła Kolpinga w Polsce.