WSPIERAMY AKCJE
05.2020

Razem dla Hondurasu

Sytuacja w dalekim Hondurasie jest dramatyczna. Oprócz koronawirusa, szaleje tam denga, choroba która przypomina malarię.

Koronawirus i denga prawdopodobnie wystąpiły od siebie niezależnie, ale niestety w tym samym czasie, co sprawia, że to małe państwo musi stawić czoła dwóm groźnym chorobom na które nie ma szczepionki ani leku.  O ile zarażonych koronawirusem jest stosunkowo niewiele osób - około 800 to mówi się, że dengą jest dotkniętych ponad 9000 osób.

W związku z zagrożeniem epidemiologicznym wprowadzono, podobnie jak w innych krajach, szereg ograniczeń i rygor sanitarny: izolacja domowa, kwarantanny, całe wioski są odcinane od świata. Niestety izolacja i rygor sanitarny w konsekwencji skutkują kryzysem żywnościowym. Ludzie w Hondurasie pracują głownie w rolnictwie, przy uprawach, zbiorach - odcięci od pracy nie mają dochodu i nie produkują żywności stąd zaczyna brakować podstawowych produktów jak fasola, czy kukurydza. Ceny żywności rosną i rolników nie stać na jedzenie. Brakuje im nie tylko środków sanitarnych, jak maseczki, środki czystości, ale brakuje im podstawowych produktów spożywczych: fasoli, mleka, kukurydzy. Wiele małych wiosek, czy plantatorów, którzy uprawiają swoją kawę wysoko w górach jest odciętych od świata kordonami sanitarnymi i nie mają jak zaopatrzyć się w żywność.

„Sytuacja pogarsza się każdego dnia dla naszych członków" - informuje Rufino Rodriguez, Dyrektor Wykonawczy KOLPING Honduras. Podstawowe produkty spożywcze kończą się i stają się droższe.

„Kiedyś kupowaliśmy worek fasoli w cenie 1000 lempirów, teraz kosztuje on od 3000 do 3500 lempirów” - mówi Rufino. „Pięcioosobowa rodzina może oczekiwać od rządu 500 lempirów wsparcia na okres 15 dni. To nie wystarczy, aby nawet kupić worek fasoli”.

Kolping w Hondurasie stara się im wysyłać żywność, żeby przetrwali.

Dzieła Kolpinga w Polsce zdecydowało się wesprzeć kolpingowską wspólnotę w Hondurasie. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce uruchomiła akcję #razemdlaHondurasu

Uruchomione zostało konto - całość środków zostanie przesłane naszym braciom i siostrom w Hondurasie:

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce
z dopiskiem: razem dla Hondurasu

WIĘCEJ INFORMACJI: WWW.HONDURAS.KOLPING.PL

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

Created by Agencja Interaktywna NEGON